Faye Webster - Atlanta Millionaires Club

Secretly Canadian

Atlanta Millionaires Club

Weinig blingbling op ‘Atlanta Millionaires Club’ van Faye Webster.

Faye Webster is een frisse bloem die opgroeide in “het zwaartepunt van de hiphop”, zoals de New York Times, Atlanta, de hoofdstad van Georgia ooit bestempelde. En ja, in de schaduw van de bomen van het Martin Luther King Jr. National Historical Park groeiden gasten op als Childish Gambino, Gnarls Barkley, Ludacris, Usher en Lil Yachty. Die laatste zat samen met Webster op de schoolbanken en ook Migos en Killer Mike zijn geen onbekenden voor de eenentwintigjarige singer-songwriter / fotografe. In die laatste hoedanigheid mocht ze twee laatstgenoemden regelmatig voor de lens halen.

Maar hiphop is ver te zoeken op Websters tweede album, ook al was het net die ene track die onze aandacht trok. Flowers kwam eens voorbij op Spotify en de samenwerking met Father kon ons meteen bekoren. Op de plaat is Flowers echter helemaal weggestopt aan het eind. Mooie afsluiter, dat wel, en eigenlijk ook terecht, want representatief voor het album is hij helemaal niet.

Het meest prominente instrument op ‘Atlanta Millionaires Club’ is dan ook de pedalsteel, het is ook het eerste instrument dat je hoort in de hyperlome opener Room Temperature waarin je je ergens in Hawaii waant. Ook op de titeltrack, waarin ook een warme Rhodes ronddobbert, is het goed vertoeven in de strandstoel.

De geur van zonnecrème waait je zo tegemoet en dat verandert niet in de rest van de songs die allemaal aarzelen tussen r&b, zweterige nachtclubsoul (Pigeon) en weldadig relaxerende bossajazz (Jonny), maar wel allemaal zonder uitzondering voorzien werden van openhartige teksten. Er is dus toch iets dat ze overnam van haar hiphopbuddy’s.

Op een titel als Kingston hadden we ook wat reggae verwacht, maar zoals Webster zelf zingt: “I don’t know much about Kingston”, en dus is ook dit de zoveelste tegelplakker. De saxofoon karamelliseert Websters sound nog wat meer en wij vleien ons nog wat dichter tegen ons lief aan.

Wie Rhye en Cigarettes After Sex al te zoet vond, zal waarschijnlijk in een grote boog rond Webster lopen, maar deze meid heeft iets wat die twee niet hebben: humor. Wat anders te denken van een lijn als: “You said you can't change your haircut / But it looks good anyway / I kinda wonder where you got it / And I doubt you even paid.”

Misschien dat u zin krijgt om na ‘Atlanta Millionaires Club’ even stoom af te blazen met de nieuwe Slipknot of Rammstein, maar wij konden ons de voorbije dagen met dit plaatje toch lekker verwarmen.

Faye Webster speelt op Best Kept Secret op 31 mei.

23 mei 2019
Marc Alenus