Father John Misty - Chloë And The Next 20th Century

Bella Union

Chloë And The Next 20th Century

Joshua Michael Tillman is weer stevig bezig geweest en componeerde in volle lockdown elf lappen muziek? die hij middels ‘nom de plume’ Father John Misty aan de wereld wil verkondigen.

Hier presenteert hij wijd openwaaierende songs, die ongegeneerd vakmanschap en songschrijverschap vertonen. Ook de middelen, die hij daartoe aanwendt, zijn bijna belachelijk ouderwets: orkesten en arrangementen om u tegen te zeggen. Orkestrale, onverbloemde popmuziek. De man werd geboren in - what’s in a name? - Rockville en dit is zijn vijfde langspeler op tien jaar tijd. Behoorlijk productief dus naar hedendaagse maatstaven.

Opgenomen tussen augustus en december 2020 samen met vaste sidekick en producer-artiest Jonathan Wilson, die er zelf ook een florissante solo-carrière op na houdt. En de veelvuldige orkestrale arrangementen zijn feilloos uitgewerkt door Drew Erickson, die ook behoorlijk wat werk verrichtte voor Lana Del Rey.

Father John Misty houdt van breed uitgesponnen arrangementen, een passie die hij in 2019 uitgebreid mocht botvieren met de Neue Philharmonie Frankfurt tijdens de Hamburg Elbphilharmonie in een concert dat in 2020 als digitaal album werd uitgebracht. Trouwens, even in de marge: wie zich hardop afvraagt waarom hij als Father John Misty door het artistieke leven struint in plaats van onder zijn echte naam Joshua Tillman, toch ook een patent klinkende naam: dat heeft te maken met het feit dat hij opgevoed werd in een streng evangelisch gezin, waarbij hij zelfs even overwoog om als priester door het leven te gaan. 

Wij zijn in ieder geval blij met zijn uiteindelijke keuze, want 'Chloë And The Next 20th Century' is opnieuw een straffe plaat? die niet terugdeinst voor enige gezonde dosis pathos. Het album werd opgenomen in de Five Star Studio van Jonathan Wilson. Zelf vallen we hard voor Funny Girl, een klassieke, lome, piano-gedreven ballad met de heerlijke lijn: “Funny girl / You seem pretty indifferent / but you knocked me out / When you charmed the pants off Letterman.” 

Alleen dat laatste verraadt dat het om een song uit 2022 gaat, want de uitvoering is überklassiek, als ware het een George Gershwin-song uit de jaren dertig van de vorige eeuw.  En ook het meer upbeat Q4, waarin Father John Misty lustig croont over een schrijver die langzaam in de vergetelheid verdwijnt tegen een strak drumritme en in een arrangement met harp en klavecimbel is heerlijk.

Het is niet voor iedereen weggelegd, maar wie houdt van Top Popsongs in breed opgezette, muzikale arrangementen met een hang naar lang vervlogen dagen, toen de woorden orkest, harmonie en crooner nog mochten: Father John Misty is your man!

4 april 2022
Laurens Leurs