Ex Deo - The Immortal Wars

Napalm Records

Ex Deo, was dat niet het zijproject van Kataklysm-frontman Maurizio Iacono met de cheesy videoclips? Inderdaad, het Romeins geïnspireerde, symfonische deathmetalproject van de Italiaan en de Canadezen ging na het tweede album 'Caligula' voor onbepaalde tijd in de koelkast, maar nu is daar met 'The Immortal Wars' toch weer een nieuwe schijf.

The Immortal Wars

Met onder meer piraten, vikings, ruimtemonsters en satanistische sekteleden in de gelederen kunnen we stellen dat de metalwereld een tamelijk eclectische mix van mensen bevat. Met Ex Deo kunnen we daar nog oude Romeinen aan toevoegen. Na ons eerder te hebben geïnformeerd over Romulus en Caligula, heeft het vijftal op 'The Immortal Wars' nu het levensverhaal van de Carthaagse krijgsheer Hannibal Barkas - je weet wel, die gast met zijn olifanten - van een gepaste soundtrack voorzien.

Het epische spat er in elk geval alweer vanaf de eerste noten van The Rise Of Hannibal vanaf. Die typische mix van zware gitaren en drums met een overvloed aan symfonische elementen is wellicht geen spek voor ieders bek en ook aan die overly serious teksten over koene krijgers en moedige soldaten is het even wennen. Eens de aanpassingsperiode achter de rug is, kan je weliswaar beginnen genieten. Cheesy of niet, het is absoluut een lekkere brok muziek.

Zoals u ongetwijfeld al had opgemerkt, is het weerom zeker geen verzameling hapklare liedjes geworden. Het geheel heeft eerder iets soundtrackachtigs. Voor veel liefhebbers van de meer extreme subgenres die de metalwereld rijk is, zal het soms wat te clean en gepolijst zijn. Een Crossing Of The Alps bijvoorbeeld bevat toch nog genoeg splinters om interessant te zijn. Spijtig genoeg krijg je voor de lekker groovende nummers als Cato Major: Carthago Delenda Est! en Ad Victoriam opnieuw een reminder dat de verhaallijn net iets belangrijker is in de vorm van het korte tussenstuk Suavetarilia.

Samengevat is het opnieuw een heel leuke Ex Deo-plaat geworden; misschien wel de beste to date. Soms misschien net iets te theatraal, maar laat dat u als fan zeker niet tegenhouden. Het moet niet altijd hetzelfde zijn en dan is deze Ex Deo gegarandeerd een goeie keuze.

27 maart 2017
Nic De Schepper