EvenSanne - What If

Berthold Records

De muziek van deze plaat van EvenSanne wordt door de band zelf omschreven als “contemporary, jazz influenced singer-songwriter”. Zo zou je het inderdaad kunnen omschrijven. Het klinkt allemaal heel experimenteel en we hadden erg veel moeite om enigszins door de plaat heen te komen. Zelfs na veel luisterbeurten bleek dit een lastige opgave.

What If

De voornaamste reden daarvoor is dat EvenSanne in de composities qua arrangementen te vaak van de hak op de tak springt. Dit zorgt er - in combinatie met de soms slechte overgangen - voor dat we geen grip krijgen op de muziek. Tel daarbij op het soms onnodige gefreak en je krijgt een album dat soms gewoon onbeluisterbaar is. Niet dat wij allergisch zijn voor onconventionele overgangen in muziek, integendeel. Het kan zelfs heel goed werken. In The Rainbow, de opener van het vierde Talk Talk-album ‘Spirit of Eden’ (1988) zitten ook onconventionele overgangen, maar het klopt en maakt het geheel krachtiger! Dat kunnen we hier in veel gevallen niet zeggen. Zelfs na meerdere luisterbeurten willen ze maar niet pakken. Dit horen we onder andere in ABCD-Tale en Still.

Het tweede, heikel punt is de zang van Sanne Huijbregts. Begrijp ons niet verkeerd, de dame kan zeker wel zingen en doet ons in Still zelfs denken aan Tori Amos, maar haar manier van zingen zorgt ook regelmatig voor irritatie, zoals in ABCD-Tale en Between The Line.

Door deze manco’s heen horen we wel degelijk mooie passages. Zo is de intro van Act Normal erg fraai en heeft het iets betoverends, sprookjesachtigs. We horen duidelijk vleugjes Radiohead ten tijden van ‘Hail To The Thief’ (2003). Of het fraaie I’m Nobody, waar de overgangen subtiel zijn en de arrangementen gewoonweg prachtig.

Kortom: EvenSanne is een band die zeker veel potentie heeft en waarvan de leden echt wel muzikaal onderlegd zijn en een goede instrumentbeheersing hebben. Aan experimenteerdrift ook geen gebrek, maar het is allemaal te. Met iets meer structuur in de composities, iets minder onnodig gefreak en soms zang die niet op de zenuwen werkt, zien wij EvenSanne in staat een prachtige opvolger te maken voor dit helaas minder geslaagde ‘What If’.

27 augustus 2017
Gregor Dijkman