Eternell - Imagined Distances

Sound In Silence

Imagined Distances

Soms zeggen namen het helemaal. Eternell, het meditatieve project van de Zweed Ludvig Cimbrelius (die woont in het stadje Höör), brengt een tweede plaat uit op Sound  In Silence, getiteld 'Imagined Distances'. Neem er even de hoes bij van een prachtige zonsondergang in een Zweeds meer en je weet dat je voor een heerlijke trip staat.

Net zoals bij het twee jaar oude ‘Still Light’ gaat Eternell voor zogenaamde etherische, meditatieve muziek. Denk aan een blend van liefdevolle drones, warmzachte bastonen, doezelige soundscapes en hoge, softe melodienoten. Een harmonieuze combinatie van feelgood dromerigheid, afkomstig van gitaar, bas, synthesizer, en veel studiowerk van galm en echo. En ja, zelfs een zeldzame vocale toets is aanwezig, al gaat het voornamelijk over zangklinkers die mooi in het ambient klanktapijt verweven zijn.

En zo ga je met ‘Imagined Distances’ zes keer op rij in een warm, deugddoend bad. Helemaal ontspannen en met fonkelingen van de bovenliggende sterrenhemel die op het wateroppervlak reflecteren. Aanvankelijk lijkt het zelfs ietwat vervelend dat de heerlijke doezelende opener als Spiraled Light al na goed zes minuten uitdooft. Iets wat de afsluitende titeltrack ruimschoots goedmaakt met zomaar eventjes vijfentwintig minuten volle meditatie en relaxatie.

So far so good. Maar weet wel dat Eternell een constante laag van traagheid en karakter over zijn tracks smeert. Dat maakt deze muziek nogal inwisselbaar en veeleer geschikt als sfeermaker dan als muzikale prikkel an sich. En dan dreigt het gevaar van eenheidsworst, achtergrondmuziek, sauna lounge of hoe je het ook durft af te schilderen. Zaken die zorgvuldig uitgekiende arrangementen, lagen van fijne harmoniën en combinaties van diepe, gemoedelijke tonen en mooi uitdeinende echo’s tenietdoen.

Het is dus maar wat je ervan wenst of wat je verwacht. Je kan met dit album een heerlijke muzikale therapie ondergaan, los van overdaad of opvallende prikkels. Maar als je net op zoek gaat naar muzikale prikkels, kan je beter Eternell even aan je voorbij laten gaan.

8 augustus 2020
Johan Giglot