Eric Gales - Crown

mascot label group

Crown

Eric Gales vecht wederom voor de zijn plek aan het hoofd van de bluesrocktafel. Met concurrent, collega en producer Joe Bonamassa begint Gales met nieuw album 'Crown' aan een nieuw hoofdstuk in het leven.

Nu Eric Gales zijn vijfde nuchtere jaar viert, komt hij met een creatief en vernieuwend album. Dat laat hij meteen zien met eerste single I Want My Crown. Joe Bonamassa gaat op deze track het gevecht met hem maan om het glimmende hoofddeksel. Laten we zeggen dat ze de kroon gemakkelijk kunnen delen.

Na een adembenemende carrière van dertig jaar en achttien albums, drugsgebruik en als dieptepunt een gevangenisstraf is Gales weer helemaal terug aan de top. Hij blaakt van de stoutmoedige, compromisloos politieke en onwankelbare zelfverzekerdheid. Vele songs kwamen er nadat hij op weg was naar de studio en hoorde over de moord op George Floyd. De emoties liepen zo hoog op dat Eric tijdens het inzingen een pauze nodig had om de tranen te drogen. Zo zie je dat ondanks de donkere staat, waarin de wereld zich nu bevindt, er toch een stralende parel van een album kan ontstaan.

"My name is Eric Gales, any questions?". Met deze aankondiging begint de plaat met Death Of Me. Een stevige track met een donkere ondertoon, waarin hij het heeft over hoe het zou zijn, als hij terug in de tijd zou kunnen gaan en een goed gesprek met zichzelf hebben. 'Crown' geeft met zestien tracks blijk van een flinke diversiteit aan stijlen. Je krijgt bijvoorbeeld het rustige en mooie Too Close To The Fire na een korte instrumentale jam. De muzikaliteit van deze zanger en ongekende gitarist komt hier duidelijk naar boven.

Take Me Just As I Am is een samenwerking met Gales' vrouw en bandlid LaDonna, die op andere tracks de backing vocals en percussie voor haar rekening neemt. Maar hier wordt ze op de voorgrond gezet. En die plek gaat haar erg goed af, als vraag je ons vraagt. I found Her is een aparte combinatie van blues en Frans chanson, waarin hij zijn dank uitspreekt voor zijn reddende engel LaDonna. Je zal niet snel een accordeon vinden op een bluesplaat, maar deze man weet het te versmelten tot een unieke track.

Na regen komt altijd zonneschijn, dat geldt gelukkig ook voor Eric Gales. Na een donkere periode is hij uit het dal gekropen en dankzij Joe Bonamassa heeft hij een geweldig bluesalbum tevoorschijn getoverd. Hopelijk blijft hij op het goede pad en kunnen we nog lang genieten van de muziek, die deze man maakt.

27 januari 2022
Jordi Rijnders