Epica The Score -An Epic Journey-

Transmission Records
The Score -An Epic Journey-
Alweer een nieuw Epica-album?, hoor ik je al denken. En ja, gelijk heb je, want eerder dit jaar bracht het Nederlandse gezelschap al Consign To Oblivion uit. Nogal snel om nu al met een opvolger te komen dus. Maar na het beluisteren van The Score An Epic Journey- realiseer je wel hoe dit gelukt is, en ook waarom deze zo snel kon volgen. Want dit is eigenlijk niet de derde full-length van Epica, maar aan de andere kant dan toch weer wel. Bizar?

Absoluut niet, want het houdt allemaal steek. De fans van deze formatie weten al langer dan vandaag dat filmmuziek een grote invloed is van de band, en dat de groep ook bekend staat om zijn adembenemende arrangementen. Voeg daarbij de titel van deze cd The Score- en er zou al een belletje moeten rinkelen. Dit album is gewoon een filmsoundtrack geworden! Niet de volledige plaat werd in een film gebruikt, maar een groot deel is ook te horen in de prent Joyride. Maar omdat Epica de naam zegt het zelf al- staat voor epische werken, hebben ze er meteen een afgesloten geheel van gemaakt.

Verwacht echter niet dat dit nog gothic metal is, want de drums, gitaarpartijen, basdeuntjes en de mezzosopraan Simone Simons komen quasi niet voor op deze plaat. Toch mis je dat niet echt, omdat de klassieke muziek die je voorgeschoteld krijgt toch steeds een Epicagevoel in zich draagt, en daar nog een filmische dimensie aan toevoegt. De schijf is grotendeels opgenomen met synthesizers, aangevuld met enkele echte orkestrale begeleidingen. Dat het grootste deel dus bestaat uit synths merk je nauwelijks, want The Score klinkt gewoon als een klassiek stuk. Buiten de nieuwe nummers vind je ook herwerkte versies terug van Trois Virges en Quietus, alsook de single-versie van Solitary Ground.

Voor diegenen die nog twijfelen valt er te zeggen dat het album verschijnt als super audiocd. In je gewone speler merk je daar niet veel van, maar met een sacd-speler kan je kiezen uit een 2.0 of 5.1 mix die aan hoge kwaliteit worden afgespeeld. Epica heeft met The Score een moedige beslissing genomen om het eens over een andere boeg te gooien, en het resultaat is de naam Epica meer dan waardig. Het was een gedurfde zijstap die de groep goed verteerd heeft. Als je zo kan innoveren, dan ben je een topper, en dat is exact wat de groep en dit album zijn!

November 8, 2008
Pieter Van Wezemael