Enzo Kreft - Different World

Wool-E-Discs

Different World

Enzo Kreft is een Mechelaar die al van in de jaren tachtig muzikaal actief is, maar sinds 2016 opnieuw aan een gestage opmars in de donkere underground is begonnen. Twee jaar na ‘Control’ brengt hij met ‘Different World’ opnieuw een conceptalbum uit, ditmaal geïnspireerd door de wereldwijde uitbraak van het coronavirus. Door het schrijven en componeren van de twaalf tracks poogde hij deze ingrijpende crisis persoonlijk te verwerken.

Thematisch is ‘Different World’ dus -  jammer maar helaas - actueler dan ooit. Enzo Kreft ziet de huidige pandemie overigens als een symptoom van een veel grotere crisis, waarbij onze manier van leven de planeet met ondraaglijke lasten opzadelt. Ook muzikaal krijgen we een coherent werkstuk voorgeschoteld, duidelijk geworteld in de minimale synthpop van de jaren tachtig, maar allesbehalve gedateerd klinkend.

Vanaf de spacy, instrumentale opener Day Zero word je helemaal meegezogen in het donkere universum van Enzo Kreft. "Woke up this morning in a different world / It’s stranger than fiction", zingt hij vervolgens in Woke Up This Morning, en daarmee is de toon van het album ook inhoudelijk meteen gezet. Met het al even melodieuze Viral Paranoia, dat naar DAF lijkt te knipogen, wordt een versnelling hoger geschakeld.

Eén van de singles van de plaat, Breathtaking Beast, baadt in een melancholisch sfeertje waarbij je heerlijk kan wegzweven op de elektronische klanken. Naast de openings- en de afsluitende track (Anthropocene’s End) zijn ook het uptempo, naar Kraftwerk lonkende Zoonotic Transfer en Pandora’s Box In Permafrost overwegend instrumentaal. Het zowaar relatief vrolijk klinkende Far Beyond Our Means en It’s Going On And On zijn dan weer twee uptempo, dansbare nummers.

Ook het midtempo, mooie Ostrich Politics en het onderkoelde, meeslepende The Legacy, waarin de invloed van oude Human League niet verhuld wordt, mogen zeker niet onvermeld blijven. Enzo Kreft, die dit album andermaal volledig zelf in elkaar knutselde, is er opnieuw in geslaagd een knappe elektrowaveparel toe te voegen aan de discografie. Zonder meer een aanrader!

11 april 2021
Jan Vael