Enter Shikari - Nothing Is True & Everything Is Possible

SO Recordings

Nothing Is True & Everything Is Possible

Exact een jaar nadat Enter Shikari de Ancienne Belgique helemaal afbrak, is er ‘Nothing Is True & Everything Is Possible’. En dat tweede deel van de titel hebben ze wel heel letterlijk genomen. Alles is mogelijk op dit album: van tracks waarop we het liefst spontaan een moshpit starten tot eentje die ons zowaar laat denken aan een reisje naar Plopsaland.

Luisteren naar Enter Shikari doe je niet om rust te vinden, wel om nieuwe plottwists en chaos te omarmen. Op ‘Nothing Is True & Everything Is Possible’ is dit niet anders. Elke track is een geniaal staaltje van productie. Op dit album tonen de Amerikanen alles wat ze in de mars hebben. Marionettes (I. The Discovery Of Strings) en Marionettes (II. The Ascent) worden instrumentaal naadloos aan elkaar geregen, maar de tracks leggen apart ook weer een heel ander accent. Zo is eerstgenoemde eentje waar we het liefst alles op afbreken en de tweede eentje waarop we bijna beginnen nadenken over het leven.

We wanen ons drie kwartier lang in een apocalyptische wereld, waarin letterlijk alles mogelijk is. We slapen in The Dreamers Hotel, op satellites* * ervaren we ons eerste gebroken hart alsof het gisteren was en op THE GREAT UNKNOWN schreeuwen we om hulp zonder te weten of er iemand luistert. Als we dan toch een rode draad moeten kiezen voor dit album, zou het onzekerheid zijn. Onzekerheid over hoeveel mensen er oprecht naar je luisteren, onzekerheid over de liefde, onzekerheid over wanneer deze hele wereld in rook zou opgaan,... Zou Enter Shikari dan toch meer diepgang hebben dan we denken bij de eerste luisterbeurt?

Het antwoord op deze vraag luidt klaar en duidelijk: ja! De Amerikanen houden ons maar wat graag voor de gek, maar wie echt luistert naar de teksten, ontdekt heerlijk diepgaande en soms zelfs filosofische lyrics. "If there’s anyone out there / just give me a sign", zegt genoeg, niet? Volgens ons zijn er twee manieren om van deze kunst te genieten. Voor de beste mentale trip schakel je tijdens het beluisteren van ‘Nothing Is True & Everything Is Possible’ even je brein uit en laat je je meedrijven op de klanken die Enter Shikari je inlepelt. Indien je klaar bent om volledig uit het lood geslagen te worden, let dan zeker op de lyrics en wat deze mannen je willen vertellen.

1 mei 2020
Annelies Rom