Endless Melancholy - A Perception Of Everything

Sound In Silence

A Perception Of Everything

Over een vlag die de lading dekt. Een producer, die zichzelf zo’n artiestennaam aanmeet, gaat niet met wilde muziek afkomen. De Oekrainer Oleksiy Sakevych wentelt zich al een jaar of tien in het wereldje van droomambient en brengt zijn zevende langspeler, A Perception Of Everything, gelimiteerd uit op het kwalitatieve zweefmuzieklabel Sound In Silence. Dromen jullie mee?

Eindeloze klankpoelen, tonen die zacht uitmeanderen, veel galm en herhaling, voorzichtige transformatie van geluidssculpturen, ... negen droomwerelden lang sleept Endless Melancholy je mee in een rijk van doezelen en genieten. Met – in het geval van Immersion - een gemoedelijke laag van warme ondertonen, voorzichtig fonkelende hoge noten en zacht omwoelende golven als middenlaag. Of met af en toe wat vage invloeden uit het dagelijkse leven, zoals de murmelende stemmen in een inkomhal bij Arrivals And Departures.

Maar om het allemaal nog wat dromeriger te maken, laat de Oekrainer ook alle lagen vervagen en in elkaar overgaan, waardoor een soort van ongrijpbare roes onstaat. Ambient pur sang. Wel durft de klankmeester af en toe bewust een geluid te laten uitschuiven, waarbij het lijkt of de plaat even hapert, kwestie van toch ook bij de les te blijven. Al is Cabo Da Roca als een soort van luidruchtige regenbui ook even een wake-up-call.

En dat moet ook wel af en toe. Vergelijk deze plaat met de hoes: de hypnotiserende bewegingen van reflecties op een kabbelend wateroppervlak. Je kan er uren naar kijken en de connectie met de realiteit compleet verliezen. Net wat op ‘A Perception Of Everything’ ook het geval is. As The World Quietly Ends sluit met golvende soundscapes en hoog pinkelende pianotoetsen deze doezelplaat af. Oogjes toe. Slaapwel.

8 mei 2020
Johan Giglot