Electric Eye - From The Poisonous Tree

Jansen Plateproduksjon

Altijd een beetje opletten met het etiket “superband”. Het prog- en spacerockgezelschap Electric Eye bundelt een aantal grootheden uit diverse bands uit de Noorse underground waarvan we u de namen besparen. Derde plaat ‘From The Poisonous Tree’ geeft gestalte aan de diversiteit van vier sterke ego’s.

From The Poisonous Tree

Dat de vier heren van Electric Eye de nodige Scandinavische paddo’s achter de kiezen hebben, staat al bij de eerste luisterbeurt van ‘From The Poisonous Tree’ als een paal boven water. Denk aan de kracht van vibrerende Hammond, stevige grooves, spacy effecten en een boel fuzz en laidback bewerking. Denk aan songs die minutenlange instrumentale uitschuivers kennen en waarbij instrumenten rond elkaar kringelen als vuurvliegjes rond een lavalamp.

En dat kan al eens hard gaan. In een steeds sterker opbouwend Invisible Prison duikt een stevige middenpartij op waarin rollende bas, stuiterende drums, gitaar en Hammond nog wat extra worden opgepept met conga’s en sitar (jawel!). Opvolger Rock Pa Norska is een instrumentale, psychedelische cocktail van dik zeven minuten vol overdubs en echo’s.

Klink allemaal goed? Zeker! Enkel gaat het hier ook om een good-trip- / bad-trip-verhaal en kan de band moeilijk partij kiezen. Instrumentale nummers of de ijle zang van Njål Clementsen vooraan plaatsen? Gejaagde psychedelica of lome, laidback zweverigheid? Solide grooves of flauw wauwelende momenten? Acht keer op rij verandert dit kwartet van gezicht en dat is toch vermoeiend. Net wanneer je in de vibe zit van een stevig stukje acidrock, doet Electric Eye het licht weer uit. Nooit slecht of kwalijk hoor, want dan mag er weer wat blues bij, ijle backings of fluit. En zo sterft dit plaatje netjes uit. Maar waar vind je nu de cohesie tussen Can en Hawkwind, tussen Wooden Sjips en Pink Floyd? Juist ja. In Bergen, Noorwegen.

5 januari 2018
Johan Giglot