Elder - Live At BBC Maida Vale Studios

Stickman Records

Live At BBC Maida Vale Studios

Elder zal waarschijnlijk (altijd met twee woorden spreken) nooit de band worden die op het podium de grote middelen inzet. Massieve backdrops, pyrotechniek en andere toestanden ziet Nick DiSalvo als overbodig. De muziek moet het hem doen. Hoe? Dat hoor je perfect op dit live “tussendoortje”.

In augustus van vorig jaar werd Elder gevraagd voor een live sessie voor een BBC-programma. Geen idee waarop radiomaker Dan Carter had gerekend, maar hij kreeg in elk geval zowat zevenenveertig minuten exquisite rock voorgeschoteld in drie – jawel, drie – songs. Dat het drie songs uit het (progrock)werk van de band zijn, is waarschijnlijk niet echt een verrassing.

En drie songs waren ook voldoende om een idee te geven van waarvoor een concert van Elder staat. Dubbele gitaarsolo's, kronkelende paadjes, zenuwen die voortdurend gespannen staan, het hoort er allemaal bij. Van de luisteraar wordt een inspanning gevraagd: je mag mee op reis doorheen deze songs, maar je moet beloven dat je bij de les blijft. Doe je dat, dan staat een concert van Elder garant voor spanning en sensatie.

Dat alles klinkt op deze live captatie perfect door. De productie is haarfijn en zet je middenin de muziek. Merged In Dreams – Ne Plus Ultra is de perfecte opener. Het toont perfect aan dat niet alleen de oudere nummers de aandacht verdienen. En de band speelt zoals de fans dat van hen gewend zijn: superstrak en tot in de puntjes verzorgd. Dat net Lore ook aan bod komt, is uiteraard geen toeval. Het is een absolute fan favourite en dat is volkomen terecht. En Thousand Hands maakt het rijtje af.

Je zou dit tussendoortje aan je voorbij kunnen laten gaan, maar we raden je, als je een beetje fan bent, aan dat niet te doen. Wie dan weer niet vertrouwd is met deze klasbakken, krijgt hier zowat de perfecte introductie.

31 augustus 2024
Patrick Van Gestel