Eiland - Eiland

Wool-E-Discs

Eiland

Wat we hebben kunnen ontdekken van Marcus Scheibmaier, de man die naast drummeester Steve Stingeneyer (Soulwax) en Bruno Coussée (Waldorf, The Antler King) het gelegenheidsgezelschap Eiland heeft gevormd: quasi niets. Producer van Jean Bosco Safari, een YouTube-filmpje waarin hij openbaart veel geluiden te leren en lenen van dieren of enkele neoklassieke pianowerkjes. Daar houden we het bij. Dat en natuurlijk het Full Moon Healing-event in De Vooruit waar het drietal het podium op kroop om de beelden van Lies Dierckx muzikaal in te kleuren. Deze titelloze plaat, de weergave van dit optreden, is dan ook een gelegenheidsplaat die zich hult in mysteries en waarbij je zelf de puzzelstukjes in elkaar moet steken.

Maar los van die omkadering, over naar de muziek. Eiland is een triumviraat dat duidelijk houdt van de geplogenheden van de synthesizer. Iets met ambient, idm, new synth music, Berliner School. En dit dan in drie verschillende klankschilderijtjes die met enige fantasie als een reisverslag kunnen opgevat worden.

Na een auditieve trip doorheen de branding, beland je in een klankuniversum van oerwoudgeluiden, knispers, schreeuwapen en windbelletjes. Welkom op het eiland. Een universum van veldopnamen wordt zachtjes ingekapseld door strelende pianotoetsen. Traag maar zeker komen diepere pulsen opwellen en zo krijgt Eden: Ohrwurm, goed voor een eerste kwartier klanktrippen, langzaam maar zeker vorm. Luidruchtigheid neemt gestaag toe, Coussée neemt de gitaar ter hand voor wat klagende solonoten en synths nemen toe in grandeur om te eindigen in twintig minuten van pure noise. Over een evolutie gesproken.

Tussenstuk Into The Realms Of Bodhicitta (toch ook goed voor vier vette minuten) heeft als thema een sacrale, circulaire bas-keelklankzang die meer en meer ontdubbelt en met dramatiserende orgeltonen erg luidruchtig en bombastisch overkomt. Een soort van mysterieuze ritus met een foute afloop, een kennismaking met nogal bevreemdende eilandbewoners.

De derde compositie, Beyond Mind And Matter: A Spirit Odyssey is volledig de lading die de titel dekt. Een trip die begint vanuit een meer klassieke jarennegentig-synthesizercompositie met softe discotunes en een fluoroze thematiek, maar helemaal indoezelt en met radioboodschappen en circulaire effecten volledig de eilandgrond verlaat en de ruimte in schiet. Tonen tollen rond, spacescapes nemen toe, kosmische klanken verbreden het klankpalet. De cadans vertraagt en een eindeloze sterrenhemel van gemoedelijke ambientklanken en zeldzame flikkeringen blijft over: “A Spirit Odyssey”.

‘Eiland’ is een liefde van drie artiesten, componisten en soundcreatisten (bestaat dat?) rond synthesizermuziek en ambient. Het is een sfeervolle belevingsplaat met drie diverse passages. Erg filmisch en verbeeldend. Een album dat stilistische visuals moet aanvullen, maar ook gerust zonder zijn mannetje staat. Rust en liefde.

4 maart 2019
Johan Giglot