Efterklang - Windflowers

City Slang

Windflowers

Sorry, sorry, sorry. Alweer zo’n bestoft geraakte parel. Efterklang luidde het nieuwe milennium in als Deense droompop- en postrockband en als paradepaardje van het Leaf Label. En ondanks het getrouw uitbrengen van platen, verdween het trio wat uit ons vizier. Misschien zorgden enkele orkestrale zijstapjes of het soloavontuur van zanger Casper Clausen voor enige ruis. In elk geval: met studioplaat ‘Windflowers’ dichten we voor u graag de breuk die we twee jaar terug met ‘Altid Sammen’ (grappig genoeg) lieten ontstaan.

Efterklang is anno 2022 uitgedund tot een trio. Dat was vroeger wel even anders: met vijf op plaat of zelfs met acht op  het podium. Daarmee weet u meteen dat ‘Windflowers’ intiem, broos en zelfs een tikkeltje sober klinkt. Wat ons betreft trouwens totaal geen spel. Waar de trompet, trombone en fluit, die vroeger voor nogal wat bombast en dramatiek durfden te zorgen, is deze aanpak eerder mysterieus, magisch. En natuurlijk nog steeds met de meest onschuldige uitstraling die je je maar kan inbeelden.

Op een bedje van doezelelektronica en met cello, viool, piano en vocale experimenten verweeft de band nog steeds op de eigen, enigszins Scandinavisch aanvoelende manier ritme en melodie. Songs die compositorische puzzels bevatten en daardoor als een soort van repetitieve mantra overkomen. Enkel komt daar nu het duidelijke element “sfeer” bij en geeft ‘Windflowers’ meer ruimte aan de “na-klank”. Doezelen mag met een schuifelend Living Other Lives. Wegdromen is toegestaan bij de gemoedelijke Chris Martin-alike stem van Casper Clausen. Of bij de haast elfische man-vrouw-harmonieën die je vaak tegenkomt.

Wanneer je ziel acht keer op rij gestreeld werd, komt in het afsluitende Åbent Sår nog even The Field om de hoek kijken om samen met Efterklang nog bijna acht minuten lang deze plaat uit te doezelen in een uitermate broos kader van melancholische viool, druppelende elektronica en fonkeleffecten. Betoverend mooi en halfweg in een sterke beat naar de oppervlakte klimmend.

Daarmee heeft de Efterklang met het vederlichte ‘Windflowers’ weer een mooie en sprookjesachtige plaat gemaakt. Eentje die een nieuw bandgezicht laat zien en nog meer aansluit bij de magie van een band als Sigur Rós. We weten dat we met die vergelijking helemaal niet origineel zijn, maar ergens klopt ze wel. “Look into the future mountains”, vangt deze langspeler aan. Goed plan. Als we dat nu eens doen. Maar eerst genieten van dit plaatje dat enkele keren herhaling zeker wel kan verdragen.

6 mei 2022
Johan Giglot