Edenya - Another Place

M&O Music

Another Place

Als de ochtendstond goud in de mond heeft, is dat omdat wij van de redactie weer een heuse ontbijtplaat ontdekt hebben. Wie ‘Another Place’ van de Franse formatie Edenya in de cd-speler legt, kan visioenen krijgen van een even denkbeeldige als prachtige zonsopgang. Progrock die de hoop in zich draagt van een nieuwe goeie dageraad en tevens een utopische toekomstvisie schildert op een plek, een soort tuin van Eden, hier ver vandaan.

 

Spilfiguren zijn multi-instrumentalist en componist Marco en de feeëriek zingende Clélia Lenoble (vergelijk met de Ierse zangeres Enya). Zij is alweer de derde vocalist op rij – ‘Another Place’ is Edenya’s derde worp – en iets zegt ons dat zij een blijver is. Ofschoon Engels gezongen, ontleent Edenya de troubadoursmentaliteit en de typische ambiance aan andere Franse groepen zoals Delusion Squared en Lazuli.

De eerste nummers roepen een pastoraal, middeleeuws landschap op als Marco’s akoestische gitaren en Juliette Carradecs viool zich vermengen met Lenobles mezzosopraan. De song I Hope zet even een sloep uit naar het eiland van Mike Oldfield. Maar de progfan wordt nog meer bediend in de langere tracks als het titelnummer en Inside Your Walls, slagschepen uitgerust met elektrische gitaren en Julien Perdereaus bas en drumkit.

In die juxtapositie van akoestische en elektronische elementen ziet meer dan één musicoloog de strijd van grassroots-bewegingen tegen de ontzieling van de westerse wereld. De tegenstelling tussen open en gesloten klanken bedoeld als metafoor voor natuur versus techniek, ofwel het organische en pastorale tegenover het kunstmatige. Het is de utopische strijd om het overleven van een door de moderne beschaving bedreigde spiritualiteit.

In ‘Another Place’ beleeft de ik-persoon een droom die haar langs een levensboom (Yggdrasil?) naar een paradijselijke tuin (die van Voltaires ‘Candide’?) leidt. Ze vindt er beschutting tegen de gevaren van het leven en smeekt ten slotte om definitief naar die Andere Wereld te mogen vertrekken, om er haar tuin te cultiveren en haar geluk in eigen handen te nemen. De luisteraar wil met haar mee, want op deze andere plek is het echt heerlijk vertoeven.

29 april 2023
Christoph Lintermans