Edensong - Years In The Garden Of Years

The Laser's Edge

Als je de naam Edensong door de labelmachine haalt, krijg je iets als "epic orchestral progressive acoustic metal-infused rock". Het conceptalbum ‘Years In The Garden Of Years’ is de vrucht van vijf jaar in de studio. En de band uit het noordoosten van de VS pakt uit met een doorwrocht ecologisch manifest.

Years In The Garden Of Years

Edensong haalt de mosterd onder meer uit de complexe songstructuren van vroege Genesis of Yes, maar is evenzeer beïnvloed door andere stijlen uit duizend jaar muziekgeschiedenis (Gregoriaans, iemand?) en voegt een orkestrale instrumentatie toe. In één album horen we metal gitaarriffs, klassieke gitaar, kamermuziek (dwarsfluit, viool en cello), kerkorgel en een Indiaanse tabla. Ondanks het heterogene klankenpalet behoudt de muziek focus en eenheid. Dat de mix steeds even helder blijft, is de verdienste van de mastering van Bob Katz.

Veelzijdig is Edensong alleszins: de ene keer klinken ze sereen melodisch als Simon And Garfunkel, een andere keer hoor je de agressiviteit van Opeth. In de eclectische en gesofisticeerde composities horen we reminiscenties naar Dream Theater; in de epische verteltrant naar de filmscores van Hans Zimmer. In de artistieke vrijheid verwijst men naar The Beatles en The Mars Volta; in de eenvoud van folk vangen we een singer-songwriter als Billy Joel op. En wanneer Barry Seroff de fluit ter hand neemt, is Jethro Tull niet veraf.

De Tulliaanse geest waart bovendien rond in alle gangen en kamers van dit album. Het openingsnummer Cold City staat apart, omdat er een negatieve connotatie aan kleeft: "When the cold city calls, / Who will listen? / Who’s to catch you when you fall / and lend a frozen hand?" De winters kunnen hard zijn in New England, waar de wouden een toevlucht zijn voor een hippiegroep als Edensong.

De titelsong is een mystieke cyclus doorheen tijd en ruimte, opgedeeld in negen hoofdstukken. Niet toevallig wijzen de eerste gezongen woorden op een thuiskomst in het paradijs: "As we first dance upon the earth / Our tomorrows unseen / Awake by the dawn’s glow / unharmed by the places we’ve been." Maar de coda Yawn Of A Blink zet ons terug met de voeten op de harde grond. Het visioen van het paradijs ontglipt ons even snel als het gekomen is. "We shoot our lives in shades of grey / The snapshots fade and yellow with their age."

‘Years In The Garden Of Years’ vergt van de luisteraar een behoorlijke inspanning, maar die betaalt zich terug in een sterke luisterervaring. Vijf jaar lang wroeten in de studio, het gaf Edensong een artistieke groeispurt. En nu maar hopen dat ze er ook commercieel de vruchten van mag plukken en mag uitkijken naar een verlengd verblijf in het paradijs.

14 januari 2017
Christoph Lintermans