Dumpstaphunk - Where Do We Go From Here

mascot label group

Where Do We Go From Here

De band, gevormd door Ivan Neville is ontstaan in 2003, maar hun strepen hebben ze al ruim verdiend. In 2014 werden ze verkozen tot "New Orleans' Best Funk Band" en de single Justice 2020 werd door de New York Times uitgeroepen als één van de beste nummers van 2020.

De naam Neville doet misschien wel een belletje rinkelen. Vader Aaron heeft zelf vier platina albums op de naam staan en de vier Neville-broers (ooms en vader van Ivan) vormden halverwege de seventies The Neville Brothers. Op platen van laatstgenoemde band hoor je onder meer Keith Richards en Carlos Santana voorbijkomen.

Alweer zeven jaar nadat het vorige album is verschenen, komt de funkband nu met nieuw werk. Het arsenaal aan klassieke en moderne invloeden is ook hier duidelijk te horen op 'Where Do We Go From Here'. Ook dit is een mix van New Orleans-funk. Oldskool en gitaargestuurde, moderne rock vormen samen een unieke luisterervaring.

Een schitterende parel is In Time, een klassieker uit de vroege jaren zeventig, origineel afkomstig van Sly & The Family Stone. Ook een cover is de opener van het album United Nations Stomp - deze keer van de hand van Buddy Miles - en die wordt op geheel eigen wijze nieuw leven ingeblazen. De scheurende gitaarsolo's van opkomend bluesfenomeen Marcus King dragen hier zeker toe bij.

De covers zijn een mooie extra, maar het meest bijzonder blijft toch het eigen materiaal. Make It After All is daar een uitstekend voorbeeld van. De groovy slappende bas legt een diepe fundering voor de rest van de band. Songs als Lets Get At It brengen ons van achter de computer aan het swingen. Ook de verschillende instrumentale tracks maken het moeilijk om stil te blijven zitten. De talloze instrumenten vullen elkaar aan op een manier waar men in veel relaties jaloers op zou zijn.

Afsluiter Justice 2020 is een ongehoord sterke track. De song wordt aangesterkt door de raps van Chali 2na en vervolledigd door trombonist Trombone Shorty. Deze combinatie geeft het lied een unieke twist en maakt in stijl een einde aan een prachtig album.

22 april 2021
Jordi Rijnders