Dufourd & Demoulin - Entre Chien et Loup

Rusted Tone Recordings

Entre Chien et Loup

En kijk … remote musiceren heeft ook voordelen! Frédéric Dufourd en Julien Demoulin begonnen als goede vrienden in 2020 met het uitwisselen van ambient ideetjes en muzikale experimenten met veldopnamen, vintage synths, akoestische gitaar en diverse huiskamerinstrumenten. Van het één groeide het ander en met enige trots presenteert het Frans-Belgische duo bij deze het debuut ‘Entre Chien et Loup’.

Ter verduidelijking: het gaat hier niet om een muzikaal project van de Welkom Wolf-actie of dergelijke. “Entre chien et loup” is een Franse uitdrukking voor de periode van het eerste of laatste licht van de dag, de schemerzone. Het tijdstip waarop het verschil tussen een hond en een wolf vervaagt. En “vervaging” is in deze wel een vrij toepasselijke term.

We beginnen voorzichtig. In een Aube Artificielle met reverb-scape-effecten, metaalgerinkel van een rekje, getik en geratel, het gestsjirp van mussen en het gesneer van een groenling. Een sfeeropenertje die toegang geeft tot een stevig stuk Plein Soleil van twaalf minuten, meteen het ruimste fragment van dit album. Met de warme galm van akoestische tokkels en de kilheid van mistige scapes zoekt dit stuk ambientminimalisme een tijdlang een balans tussen doezelen en ontwaken. Tot na zeven minuten en met een felle slag een luide metaaldrone duidelijk voor het tweede kiest. Cimbalen, hihats en snerende klanken gaan mee onderdeel uitmaken van de overheersende, dreigende grondtoon. Een zon van bloed.

Op die manier spelen Dufourd & Demoulin voortdurend met sfeer en beweging, aanval en verdediging. Soms erg minimaal in soundscapes vol nuances, maar soms ook met geloopte sequenties en dubecho’s. Vaak gemoedelijk en warm, maar soms ook abstract en bevreemdend. Liefst beide binnen het verloop van één nummer zelfs. Met lachende mensen, huiskamergeluiden of samples van de straat die de wenkbrauwen extra doen fronsen. We nodigen je bij deze dan ook uit om je eigen kortfilm te verzinnen bij Intérieur Jour, een track die je gewoonweg moet gehoord hebben.

Vaak weet je niet wat er juist gaande is en kan je enkel maar beleven en ondergaan in de compactheid van geluid. Komt nog bij dat de vaak erg avontuurlijke tracks van dit duo onderling sterk van elkaar verschillen. Zo eindigen de heren schuifelend en hobbelend met een neoklassiek filmstukje om vrolijk de nacht in te stappen. Om maar te zeggen dat je jezelf bij Entre Chien Et Loup niet hoeft te vervelen, beste ambientliefhebber.

15 maart 2022
Johan Giglot