Drive Like Maria - Creator Preserver Destroyer

Caroline Records

Drive like Maria nam in 2009 een vliegende start met debuutalbum 'Elmwood', stond toen onder meer op Pukkelpop, Lowlands, SXSW en in het voorprogramma van de grootste rockacts der aarde. Opvolger 'Drive like Maria' uit 2012 sloeg opnieuw in als een bom en de naam van de band ging over de lippen van iedere rockliefhebber in de Benelux. In 2013 was er nog een live EP 'Howl', maar toen werd het stil, heel stil. De band trok zich terug in een studio in Italië om een nieuw album op te nemen, dat er nu, vijf jaar na het laatste, echte wapenfeit, eindelijk is. Het doel is duidelijk: 'Creator Preserver Destroyer' moet de band terug op de rockkaart zetten.

Creator Preserver Destroyer

Al is de heropstanding nu ook weer niet zo plots. Vanaf begin vorig jaar is de band terug begonnen met optreden in de lage landen en werden al een aantal van de nummers op ep’s uitgebracht; 'Creator' was de eerste daarvan, ‘Preserver' volgde enkele maanden later. Wie wacht op de ep 'Destroyer' komt bedrogen uit. Die komt er voorlopig niet. De vier laatste nieuwe nummers zijn enkel te beluisteren op dit full album.

Maar dat mag de pret niet drukken. Door het voorbereidend werk dat met de ep’s werd verricht, klinken de songs al min of meer vertrouwd in de oren. Nighthawk, Keep Me Going en Deep Blue trekken het album flink op gang en hebben in de liveshows al een plaatsje verdiend. Will We Ever is het eerste nieuwe nummer; een sfeervolle powerballade met zang van Lara Chedraoui (Intergalactic Lovers). Sonny en Tiny Terror (met een saxofoonsolo door leden van de Italiaanse straatband Badabimbum Band), die de eerste kant van het vinyl afsluiten, kenden we al van 'Creator'.

Op de B-kant vind je nieuwe nummers When The Lights Go Down, een ballade met Bjorn Awouters alleen begeleid door piano, en de softrockers Taillight en Forget. De drie overige nummers kenden we al van de 'Preserver'-ep.

Als geheel staat dit album als een huis. Het was trouwens de eerste keer dat de drie bandleden - Bjorn Awouters (zang, gitaar) , Nitzan Hoffmann (gitaar) en Bram van den Berg (drums) - samen nummers schreven. En het resultaat is verrassend. Het album is veel meer verscheiden dan de vorige Drive Like Maria-albums; minder rock-'n-roll, dat wel, maar in de plaats krijg je een volwassen geluid, meer adult rock, een ballade en – belangrijk -  afwisseling; een euvel waar door Drive Like Maria duidelijk aan gewerkt is. Er werd nagedacht over deze plaat en hoe die moest klinken.

Zelf hebben we nog twee verzoekjes aan Drive Like Maria. Het zou leuk zijn dat de ‘Destroyer’-ep alsnog zou worden uitgebracht, al was het maar om de verzamelaars onder de fans tegemoet te komen. En we hopen vooral dat er ook in België een promotour volgt voor het nieuwe album, want voorlopig staan er enkel Nederlandse data gepland. Hett zou zonde zijn moesten ze dit prima plaatwerk niet bij ons komen voorstellen.

26 januari 2017
Bert Gysemans