Dries - For The Light In Thy Heart

Eigen beheer

Er is leven na New Rising Sun. Dat bewijst Dries Bongaerts met ‘For The Light In Thy Heart’. 

For The Light In Thy Heart

Songschrijver Dries Bongaerts (New Rising Sun) voldoet helemaal aan het beeld van de songsmid die helemaal leeft van een met de jaren gerijpt songboek. Op dit ontroerend mooie debuut worden dertien van die liedjes verzameld.

Opener In The Morning Sun zet meteen de toon. Songbarden als Nick Drake, Will Oldham, Townes Van Zandt en vooral de jonge, folky Dylan zijn referenties. Toch biedt Dries de luisteraar veel meer dan alleen die inspiraties. Vrijwel direct  word je geraakt door zijn warme, melodieuze gitaarspel waarin eerbied voor traditie sterk naar voren komt.

In songs als Jessie en het romantische Way Down hoor je hoe aan de basis van de songs de akoestische gitaar ligt. Dries presenteert zich als een singer-songwriter, maar omringt zich met muzikanten als Simon Beeckaert (bas), Micha Milants (drum) en Jamie Evans (piano). Zij zorgen er mee voor dat de in aanzet sobere, naakte en verhalende liedjes een subtiele en genuanceerde inkleding krijgen.

Als er iets het album kenmerkt is het misschien wel de aandacht voor het verhalende. In het dramatische Jessie, dat qua storyline de mosterd haalt bij schrijvers als Shakespeare. Je hoort hoe Dries aan de slag gaat met klassieke thema’s als verlangen (In The Heart Of Another), het eeuwenoude dilemma tussen geld en kunst in het bluesy, met een mondharmonica opgetuigde Money naast een paar sombere gedachten (het met goed gekozen pianonoten ingekleurde Dark Eyes) en het gevecht met de tand des tijds (het walsje Just To Be Gone).

De rauwe, diepe en doorleefde stem van Dries werd aangescherpt door het vele spelen in kroegen, clubs en op festivals. Met het onopgesmukte I Came To Love Her zet Dries zich in de traditie van een Leonard Cohen en kan hij overweg met de vele paradoxen van liefde: “I came to love her and I made her weep / talked to the angels / but their hands they were tied too”. Even naar de keel grijpend is Not Happening To You, waarin een kind beschermd wordt tegen een ruzieënd koppel dat elkaar verwijten naar het hoofd slingert.

Op het einde winnen vriendschap (het met slidewerk ondersteunde A Friend) en liefde (het mooie Death Of A Romance) altijd, ook in moeilijke, complexe tijden (het naar vroege Eels verwijzende Same Old Road). Afsluiten doet Dries met het trage, slepende Blind As I Am waarin die rauwe stem nog een laatste keertje uithaalt.

Wie dus op zoek is naar een ambachtelijke en rootsy singer-songwriter, is bij Dries Bongaerts zeker aan het goede adres.

20 november 2017
Philippe De Cleen