Dream Wife - Dream Wife

Lucky Number Music

Populair? Wat wil je dan? Met Dream Wife krijg je niet één, maar drie moordgrieten samen op het podium te genieten. Hiermee is meteen de ontstaansreden van dit Brits-IJslandse trio onthuld: afzetten tegen de behandeling van de vrouw als gebruiks- en genotsvoorwerp. En dan krijg je voor de release van je debuut al snel veel bijval.

Dream Wife

Het college-gezelschap Dream Wife is begonnen als live project met een stevige rockbitch-attitude; een soort van hedendaagse L7 of Babes In Toyland. Getuige trouwens ook openingstrack Let’s Make Out van dit titelloze plaatje met zwaar ronkende gitaarriffs, scherpe drums en tierende zang. Je moet het ook maar aandurven, met slechts vier liedjes in de rugzak als voorprogramma met The Kills op tour gaan door Europa.

Maar Dream Wife is meer dan feministische punkrock; Dream Wife is “a way of life”, zoals de dames het zelf stellen. Nobel, maar tegelijkertijd wat jeugdig naiëf. Dat valt ook duidelijk af te leiden uit het erg gestileerde uiterlijk, een podium steevast aangekleed met zelfgemaakte props en eerder eenvoudige, vaak herhaalde tekstfrasen als: “I am not my body / I am somebody”. Extra moeilijkheid: zangeres Rakel Mjöll maakt met haar Amerikaans-IJslands accent veel teksten nauwelijks verstaanbaar.

Om maar te zeggen: Dream Wife is een totaalact. En dat op een plaat vatten is duidelijk andere koek. Popmelodieën, een soms zacht strelende, hoge stem en een lentefrisse funfactor nemen vaak de plaats in van het ruige anti-rock imago. Helaas ontwapent de band daarmee zichzelf voor een groot stuk. Een rechttoe ballade met oneindig herhaalde tekst “I feel I love you without reason”, of een twaalf-in-een-dozijn-song met uithaal “Would you spend the night with me?”, als aanklacht tegen macho’s die uit zijn op een zoveelste onenightstand, weliswaar met een frêle stemmetje. Eerlijk is eerlijk, het komt nauwelijks binnen. En wat blijft er van de aanklacht dan nog over?

De idee is dus nobel. En live zal het ook wel swingen. Op plaat komt het er helaas niet uit. Advies voor de muziekliefhebber: wacht even op wat meer maturiteit; tot het ogenblik dat de dames echt gitaren gaan stukslaan en de rockballen (ahum) laten zien. Geniet intussentijd samen met vijftigduizend andere kijkers van de videoclip van die wel degelijk scheurende opener Let’s Make Out en de jeugdige frisheid op podium. Volgens de website speelt de band immers binnenkort in de AB Club in de stad Belgiek in Belgium. Tja, dat betekent een buis voor aardrijkskunde, dames.

19 maart 2018
Johan Giglot