Douglas Firs - Heart Of A Mother

Arlette Records

Heart Of A Mother

2020 zal de boeken ingaan als het COVID-jaar. Voor Gertjan Van Hellemont van Douglas Firs was het echter een enorme rollercoaster waarbij hij binnen de week het heuglijke nieuws kreeg dat hij vader zou worden én dat zijn moeder nog maar een paar weken te leven had. Kort daarop stierf ook zijn grootmoeder. Het was de trigger voor ‘Heart Of A Mother’, het nieuwe Douglas Firs-album en een ode aan het moederschap. 

Het album werd eind 2020 aangekondigd met het weemoedige What If I Can, voorzien van een dromerige intro van Steven De Bruyn op harmonica, een innige trompetpartij van Sam Vloemans en heel veel subtiele laagjes. 

‘Heart Of A Mother’ is met voorsprong de meest persoonlijke plaat van Douglas Firs. De omstandigheden zijn daar niet vreemd aan, maar ook de locatie gaat daar een rol in gespeeld hebben. De plaat werd integraal geschreven en opgenomen bij Van Hellemont thuis. Het thuiswerken op de zolderstudio gaf hem de mogelijkheid om veel te experimenteren en gasten uit te nodigen. Toch zijn vaak de eerste, puurste en eerlijkste versies op de plaat terecht gekomen.

Met opener At Least Once krijgen we meteen vijf minuten van die heerlijke en zacht ontluikende Americana, waarin de backings van nieuw bandlid Roos Denayer wondermooi blenden met Van Hellemonts stem. 

Het valt op dat de weemoed en zachtheid primeren op dit album; geen harde uitschieters zoals er op de vorige Douglas Firs-platen met de regelmaat van de klok passeerden. ‘Heart Of A Mother’ is daarom het meest zuivere en consistente album dat de band tot nog toe uitbracht. 

Until It Won’t is misschien wel de meest uitgepuurde song. In tegenstelling tot alle andere werd deze niet op zolder opgenomen, maar op de toen nog toekomstige kinderkamer een verdieping lager. Door het ongerepte arrangement komt de song des te treffender binnen. 

Het instrumentale slotnummer So This Is It (for Arlette) is van de hand van vader Hubert Van Hellemont en werd gecomponeerd voor de uitvaart op zee van diens overleden geliefde. Gertjan nodigde enkele bevriende muzikanten uit om het nummer mee in te kleuren en besliste pas op het laatste moment om dit nummer op de plaat te zetten. Of hoe verdriet en liefde het ultieme eerbetoon en orgelpunt kunnen vormen. 

16 september 2021
Patrick Blomme