Donder, Hel & Hagel - Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!

Wool-E Tapes

Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!

Zolang er pro is, is er anti. In muzikale termen heet dat punk. En punk kan veel verschillende genres of stijlen aannemen. In het geval van Donder, Hel & Hagel gaat het om snelle elektrowave en ebm. Maar het gaat vooral om de tekstuele onvrede en de DIY-spirit die daarachter schuilt. Laat dit trio nu net de doorbraak hebben gevonden dankzij de video van Joke Is Weer Daar, een directe aanklacht tegen het ecologisch terrorisme van huidig minister (?) van milieu, Joke Schauvlieghe.

Want laten we even eerlijk zijn: in tijden dat het maatschappelijk ecologisch stevig fout dreigt te gaan en de stuurlui alles in de strijd werpen om de verantwoordelijkheid van zich af te schuiven en koers rechtdoor blijven zetten, mag je al eens je bek opentrekken. En dat doet 'Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!'. Veertien tracks lang. Donder, Hel & Hagel als maatschappelijke uppercut. Met teksten als “Nie Lulle / Die Wulle / Zakke gaan vulle.” Soms dus lekker plat, soms in Kafkaiaanse Arbeid Adelt-nonsense (“Alle dieren vrij op de boer-de-rij”). Of met een mooi verhaaltje, zoals de “verkrachting van het klimaat”-intro die eindigt in een herkenbare Body Count-gunshotdialoog.

Muzikaal gaan Anton Donder (bas), Bart Hel (synth) en Hans Hagel (zang, gitaar) nogal recht door zee. Stompende beats en elektrogrooves, rollende bas, snijdende gitaar. You know the drill. Vooral bestemd voor veel live and loud en om de scandeerzangstem van HH extra aan te vuren. Een keer of drie krijgt beatpoëet Didi de Paris tussenin de micro voor een stukje lyrische oorlog in absurdistan. En een enkele keer waagt dit midlife-fuck-off-trio zich aan een cover, eentje van de Usual Suspects.

In De Rats stelt het zowaar met live drums, een overtuigende baslijn en een structuur die evolueert van dubreggae tot hardcore gebeuk zonder het industriële karakter te verloochenen. Faut le faire.

Oh ja, u krijgt er ook nog een vijftiende bonustrack bij die enkel maar bevestigt: Donder, Hel & Hagel verdient een plek op het volgende punkwave-festival. Of op een podium temidden van de zoveelste groene long die door kortzichtige bouwwoede dreigt te verdwijnen. Anuna en klimaatactivisit-teenagers: you are not alone!

13 december 2019
Johan Giglot