Donarhall - Helvegr

Symbol Of Domination prod.

Helvegr

Deze instrumentale plaat staat bol van de intensieve, donkere soundscapes die aan je ribben blijven kleven.

Donarhall is het project van de Duitse multi-instrumentalist Gnev, die ook nog werken uitbracht onder andere pseudoniemen. Als Donarhall doet hij dat sinds 2016. Zijn muziek is doorgaans gedrenkt in atmosferische black metal. Het voornaamste pluspunt van dit album is het gevarieerde aanbod, iets dat zeker nodig is, als je met puur instrumentale muziek de aandacht van de luisteraar wil vasthouden.

In eerste instantie rammelt het aan alle hoeken en kanten in Byrdh, maar al snel wordt er overgegaan tot eerder intieme momenten, steeds binnen een dreigende omkadering. Vagr is aanvankelijk een eerder melodieuze song waarin we doomelementen menen te herkennen. Verderop worden dan alle registers opengetrokken in een spervuur van verschroeiende riffs, die je lijf doorklieven als een botte bijl.

Het is belangrijk deze schijf in zijn geheel te beluisteren, omdat elke song aansluit op de volgende. Telkens slaagt Donarhall erin de temperatuur te doen stijgen tot het kookpunt om daarna met een intieme en intensieve aanpak te zorgen voor gemoedsrust. De man bespeelt alle instrumenten zelf, zonder meer een pluim op zijn hoed. Je hebt immers vaak de indruk dat er een compleet orkest speelt.

Een ander opvallend punt is het verslavende effect op je gemoed. Je krijgt niet alleen steeds meer zin om die bijzonder spannende en veelzijdige bergwandeling aan te vatten, ook voel je de neiging die trip meermaals te herhalen. Tot in het oneindige. Donarhall leidt de luisteraar aan de hand doorheen zijn donkere gedachten. 

Het landschap op de hoes geeft misschien nog het best weer wat je van 'Helvegr' mag verwachten. Deze reis is niet zonder gevaar. Het tempo wordt nu eens opgedreven om je dan weer uitgeput en verdoofd achter te laten. Maar luisteren doe je wel geboeid van begin tot eind.

2 september 2019
Erik Van Damme