Django Django - Glowing In The Dark

Caroline Records

Glowing In The Dark

Drie jaar na het laatste album verrijst het Schotse viertal Django Django. En met deze dertien nummers zetten ze je nog steeds aan het dansen. Zelf vinden ze muziek belangrijker dan ooit en dat laten ze blijken op de nieuwe plaat. Gezien op dit moment de band verspreid zit over heel het Verenigd Koninkrijk, hebben ze voor dit album elk eigen ideeën bedacht en die daarna samengebracht in de studio in Londen.

Met Spirals zit je meteen op een kermisattractie die je moeiteloos rondjes doet draaien en draaien. Alleen word je hier niet misselijk van, maar zou je spontaan uit je stoeltje springen. Het tempo gaat ook alleen maar de hoogte in, wat ervoor zorgt dat we meer een meer zin krijgen in het vervolg van het album.

Het hele album heeft qua stijl heel veel gemeen met hun debuutalbum. Got Me Worried kan bijvoorbeeld perfect staan naast Wor uit dat debuut. Je kan beide perfect in een western als soundtrack gebruiken. Alleen is er één verschil: in Got Me Worried komt er een stukje Portugees aan te pas.

De plaat wisselt vaak enorm van stijl. The Ark is bijvoorbeeld een compleet instrumentaal nummer en ook Kick The Devil Out en Headrush zijn niet te vergelijken. Titeltrack Glowing In The Dark is dan weer volledig electro-getint en doet vooral denken aan de eerste hit, die ze scoorden.

Ook de samenwerking met Charlotte Gainsbourg in Waking Up loont de moeite. In een interview noemden de bandleden het een verfrissing om de luisteraar aandachtig te houden en niet te gaan vervelen. Bovendien verdiende het nummer een vrouwenstem en vonden ze in Gainsbourg de perfecte kandidaat. Ook hier is er trouwens weer sprake van een complete ommezwaai in stijl.

Free From Gravity is de single die de plaat samenvat met elementen uit zowat alle songs. En de videoclip past daar perfect bij. Night Of The Buffalo heeft een lugubere outro met strijkers die je in een vreemd sfeertje brengen voor The World Will Turn. Vanaf hier nemen de teksten meer een meer een donkere wending, verwijzend naar de schrijnende staat waarin de wereld zich bevindt tot op het punt waar iedereen de planeet zal moeten verlaten.

'Glowing In The Dark' is een dansbaar album met een boodschap en een beetje een terugkeer naar de basis. Geen probleem, wat ons betreft.

4 maart 2021
Lobke Van Gestel