Django Bates - Saluting Sgt. Pepper

Edition Records

'Saluting Sgt Pepper' is de integrale herwerking van het klassieke Beatles-album door keyboardspeler en zanger Django Bates in samenwerking met de Eggs Laid By Tigers en Frankfurt Radio Big Band.

Saluting Sgt. Pepper

Nu het originele album van The Beatles weer volop in de aandacht staat door een heruitgave naar aanleiding van het vijftigjarig bestaan, past het dat deze mijlpaal ook gevierd wordt met muziek. Wie vermoedt dat Bates nogal vrijelijk met het klassieke materiaal omgaat, heeft het mis. Want ondanks het lastige concept, is 'Saluting Sgt. Pepper' een onderhoudend en amusant album geworden. De songs blijven getrouw het Beatles-jasje dragen. Echt opvallende of drastische herwerkingen zijn er niet. Evenmin werd er getracht om aan de tracklist te sleutelen.

Bates wordt op het album begeleid door het Deense trio Eggs Laid By Tigers, bestaande uit drummer Peter Bruun, bassist Jonas Westergaard Krauter en zanger Martin Dahl. Opmerkelijk is de enorme inbreng van special guest en multi-instrumentalist Stuart Hall, die hier een veelvoud aan snaarinstrumenten (gitaar, lapsteel, viool,...) bespeelt.

Het album kan best beschouwd worden als de neerslag van het project waarmee Bates & Frankfurt Big Band op internationale tournee gaan. Bedoeling is onder meer om in het het najaar van 2017 in verschillende landen, bij wijze van pan-Europese samenwerking, het project tot leven te brengen.

Zoals Bates ook in de liner notes van het album aangeeft, kan de impact en invloed van het album niet onderschat worden. Ooit waren The Beatles duivelsmuziek; langharig tuig dat met rebelse pop een onuitwisbare stempel op de maatschappij drukte. En nu, vele jaren later, zijn The Beatles één van de fundamenten van de gezamenlijke cultuurindustrie.

Bates geeft een eigen, frisse toets aan het geheel dat netjes in een drie kwartier aftikt. 'Saluting Sgt. Pepper maakt de naam waar en is een mooi eerbetoon aan The Beatles. Geen uitzonderlijk album, maar wel een aangename herinterpretatie. 

13 juli 2017
Philippe De Cleen