Dishwasher - Improv Jazz In The Rain

Dishwasher

Improv Jazz In The Rain

Jazz kreeg in het een driehoekige zakdoek grote België de laatste jaren de nodige verse en nieuwe impulsen geserveerd, die al groepen opleverde die zelfs zonder enige toegevingen een breder publiek wisten te bereiken. Denk maar aan TaxiWars, Melanie di Biasio of STUFF. Maar er is al een nieuwe lichting op komst met LupaGangGang uit Limburg of deze Dishwasher die 'Improv Jazz In The Rain' een visitekaartje afleveren.

Dishwasher is een jong trio uit Gent, bestaande uit Arno Grootaers op drums, Werend Van den Bossche op saxofoon, effecten en percussie en Louise Van den Heuvel op bas en ze leverden eerder dit jaar nog een improvisatiesessie af in de N9 fabriek in Eeklo. Het regende die avond en dus werd het een ode aan de regen met een compleet geïmproviseerde set, nu beschikbaar als 'Improv Jazz In The Rain'. 

Geen standaard jazz, maar wel free jazz, behoorlijk stevig gelardeerd met lappen Krautrock. Ze noemen hun werk dan ook graag Krautjazz, waarbij elektronica en experiment niet geschuwd worden, integendeel. Verwacht je dus aan een soort van Aphex Twin op een bedje van Sonny Rollins, een richting die in eigen land ook bewandeld wordt door geloofsgenoten STUFF. en, iets verder af, Sons of Kemet.

Maar laten we de voorbeelden en de hokjes even achterwege. Het is vooral Dishwasher die na een muzikale opleiding in Maastricht en Gent het experiment zijn blijven opzoeken. Het was DJ Lefto die hen eerder dit jaar voor het eerst onder de brede(re) aandacht bracht met de dubbel-lp 'Jazz Cats Volume 2', waarmee hij een forum gaf aan een vijftiental Belgische, nieuwe jazzcats.

Intussen probeert Dishwasher zo vaak mogelijk de juiste podia af te schuimen (Gent Jazz, AB, Sound Of Sprouts) om zo veel mogelijk te spelen en de grenzen en limieten te verleggen.  Deze regentrip duurt ongeveer een half uur en verkent alle hoeken van de jazzkamer en is voorbij voor je er erg in hebt. 

Dishwasher is één van de nieuwe exponenten uit de rijke Belgische jazzwachtkamer en mag aangeduid worden als “interessant” en “te volgen”.

21 augustus 2022
Laurens Leurs