Dijf Sanders - Java

W.E.R.F.

De nieuwe plaat van Dijf Sanders is een heerlijke mix van experimentele, (on)wereldse exotica, jazz en elektronica. 

Java

De Gentse songschrijver, muzikant en instrumentenbouwer Dijf Sanders trok voor dit bijzondere project naar Indonesië, meer bepaald naar het eiland Java. Op uitnodiging van het Europalia Arts Festival genoot hij een tweetal weken van het eiland, de inwoners, lokale tradities en de traditionele, Indonesische muziek; een onderdompeling die Sanders klaarblijkelijk danig inspireerde.

Samen met etnograaf Palmer Keen maakte hij talloze fieldrecordings, die mee de basis vormen van dit album. Eenmaal terug in België gearriveerd, zocht hij de leden van Black Flower (Nathan Daems, Filip Vandebril, Simon Segers) op, zelf ook verantwoordelijk voor het nodige, muzikaal geestverruimende spul.

‘Java’ bevat negen nummers waarop je zowel bijzondere instrumenten hoort. En Sanders sprint daarmee op een erg hedendaagse manier om. Dat resulteert dan in een mix van traditie (inheemse volkinstrumenten uit Java als de kacapi, kendang, angklung of de gamelan) en hedendaagse muziek (samples, beats). De Gentse muzikant versmelt als een moderne klankentapper probleemloos jazz met elektronica, psychedelica en een toefje rock en creëert zo een eigen, magische droomwereld waarin geluiden vooral fantasie en mysterie opwekken. Single Jaipong, die voorafgaand aan de release de wereld werd ingestuurd, geeft zowel de toon als de bijzonder sfeer van het album goed weer.

Samen met Black Flower vormt Sanders, die vooral een gevoel van nederigheid overhoudt aan zijn ervaring in Indonesië, een machtige alliantie. Samen maken zij van ‘Java’ een te gek plaatje vol ambachtelijk knip- en plakwerk; deels een collage van allerhande klanken, maar tezelfdertijd ook een verderzetting van eerder werk. Het was niet de intentie om een zo authentiek klinkend Indonesisch album te maken, dan wel een hybride mengeling, die zich niet zo gemakkelijk laat definiëren.

Je vindt hier negen Indonesische elektropoptracks die een bedwelmende en soms transcedentale kracht in zich hebben. Hypnotiserende muziek die vooral live, met behulp van Nathan Daems op sax en Arabische fluit, goed tot uiting kan komen.

6 december 2017
Philippe De Cleen