DeWolff - Tascam Tapes

Mascot Label

Tascam Tapes

Het zevende studioalbum van DeWolff is eerder een ongewoon album, waarin  het Nederlandse trio het over een andere boeg gooit. Geen drumstel, geen Hammond en geen gitaarversterkers zoals we van hen gewend zijn.

Want zoals het verhaal gaat, werden de ‘Tascam Tapes’ geschreven, uitgevoerd en opgenomen onderweg voor minder dan vijfitig euro. De studio voor het album ‘Tascam Tapes’ zat verpakt in een koffer, een Tascam Porta Two-cassetterecorder met vier sporen uit de jaren tachtig, die ze tien jaar geleden kochten. De enige apparatuur die ze gebruikten was een sampler met daarop enkele zeldzame soul- en funkdrumbeats, opgeladen door drummer Luka, een synthesizer op batterijen en een gitaar, allemaal rechtstreeks aangesloten op de recorder.

Er staan twaalf nummers op dit nieuwe album, allen tussen de twee en drieënhalf minuten lang. En het is even aanpassen aan dat lo-fi geluid. Zo geeft opener Northpole Blues meteen waar we het op dit album moeten zoeken: blues, rock en een snuifje psychedlica. Een referentie die onmiddelijk opborrelt is het oude werk van Seasick Steve of zelfs North Mississippi Allstars.

Blood Meridian I is de eerste single van het album en werd voorzien van een videoclip waarin de bandleden de nieuwe witte outfits en de backdrop mochten showen. De song klinkt bijzonder catchy en doet wat zang en aankleding betreft in de verte aan Black Keys of de eerder genoemde North Mississippi Allstars denken. 

Nothing's Changing is dan weer funky met die wel zeer opvallende sample in het begin. Alweer een nieuw facet van de band met om en om zang van de twee broers Van de Poel. De clip laat in twee minuten zien hoe het leven op tour eigenlijk verloopt. Ondertussen is er al een volledige reportage van de band in 'Het Uur Van De Wolf' getoond. Love Is Such A Waste zit in dezelfde stijl wat als Nothing's Changing, zij het minder funky, maar evenwel met een vette, steeds herhaalde sample die het nummer voldoende drive geeft.

In It Ain’t Easy lijkt er weer een andere band opgestaan te zijn. Hier klinkt DeWolff op zijn meest poppy. het resulteert in een echte oorwurm, waarvan je onmiddellijk goed gemutst wordt. Er staan op dit album trouwens nog meer pareltjes. Life In A Fishtank bijvoorbeeld is wederom een bijzonder aanstekelijk nummer met als extra de mondharmonica aan het einde. 

Nooit eerder hoorden we de band zo funky, catchy, beknopt en lo-fi op één en hetzelfde album. Maar dat is net de kracht van DeWolff: jezelf constant vernieuwen. Net zoals de band aan het begin van de carrière samenwerkte met Converse Allstar. Of toen we de band op Breda Barst met een volledig koor onder de noemer 'DeWolff XL' op het podium te zien kregen.

Van deze band hebben we nog lang niet alles gezien. En dat hebben onze noorderburen ook zeker begrepen. Daarom hebben ze DeWolff gebombardeerd tot Nederlandse ambassadeur van Record Store Day 2020. En Dewolff zou Dewolff niet zijn, mochten ze niet speciaal voor deze editie een tiende single uitbrengen, direct-to-disc opgenomen en verkrijgbaar in een gelimiteerde oplage van vijfduizend stuks. We zijn nu al nieuwsgierig wat de band daarvan heeft gemaakt.

11 maart 2020
Bert Gysemans