Devin Townsend Project - Transcendence

InsideOut Music

p { margin-bottom: 0.1in; line-height: 120%; }

Transcendence

Een dikke twintig albums heeft Devin Townsend – solo, met zijn band of project – al uitgebracht. Dat is veel muziek. En het is al helemaal opmerkelijk omdat er geen enkele “best of” tussen zit en het werk consequent vernieuwend en eigenzinnig klinkt. Geen groep of bizar ruimtemannetje deze keer, maar een gewone studioplaat van The Devin Townsend Project, 'Transendence' getiteld.

De laatste jaren heeft Townsend regelmatig oude nummers volledig herwerkt en -opgenomen, en dat is bij opener Truth niet anders. Dat de song bijna twintig jaar oud is, merk je er niet aan, en de licht kinderlijke synthesizerlijntjes laten je bijna vergeten hoe stevig dit nummer opgebouwd is. Wie aandachtig luistert hoort telkens meer en meer laagjes die onder elkaar verstopt zitten.

De overgang naar de eerste nieuwigheid – Stormbender – verloopt naadloos, maar toch merk je heel duidelijk dat Devin muzikaal wat ouder geworden is. De stijl is niet veranderd, maar het experimentele heeft plaats geruimd voor maturiteit zonder muzikale compromissen te sluiten. Het duidelijkst is dit op Failure, met dat lange refrein zonder scherpe kantjes, tegendraads ritme en beukend gitaarwerk. Allemaal stukjes van een andere puzzel, maar ze vallen wel perfect in elkaar.

Het werk van Townsend is dan wel even goed doorontwikkeld als een nieuwe smartphone, toch komt 'Transcendence' een beetje braaf over: alles klinkt heel gelikt, de opname en productie is uitzonderlijk sterk, de vele laagjes zijn perfect in de mix geplaatst, enz. Hierdoor mag een track als Higher, met een breakdown die de zetel doet trillen, niet zijn eigen lompe zelf zijn; niet langharig met een bandshirt, maar kortgeknipt en in een proper hemd.

Het is natuurlijk wel de eerste keer dat Townsend niet zelf de opnames gemicromanaged heeft. Er zingen over het hele album vier mensen en een koortje mee en er zijn aparte personen opgegeven voor “orchestration” en “ambience”. Als dit de eerste indicatie van een nieuwe werkwijze mag zijn, dan belooft dat voor de volgende twintig platen!

Wie de laatste albums van Devin Townsend beluisterd heeft, zal door 'Transcendence' niet verrast worden, maar er wel van genieten. Meer dan een revolutie is het een evolutie die zich steeds verder doorzet, met dit verschil dat 'Transcendence' als album veel meer samenhangt en gepolijst is.

Dit is geen mijlpaal zoals 'Terria' of de eerste 'Ziltoid', maar wel het meest complete moderne werk dat The Devin Townsend Project opgenomen heeft.

12 september 2016
Pieter Van Wezemael