Desire Marea - On The Romance Of Being
Mute Records
De afgelopen twee jaar heeft de in Amandawe residerende, Zuid-Afrikaanse artiest zicht getraind als Sangoma, een traditionele Nguni spirituele genezer. Geen wonder dus dat de modern-traditionele zanger met tweede plaat ‘On The Romance Of Being’ zowel de culturele gemeenschap, de ceremonieën als de geneeskracht van muziek in de verf wil zetten. Alleen gebeurt dat niet op een manier die je zou verwachten na het lezen van deze inleiding, maar wel met een indrukwekkende, mysterieuze cocktail van rootsmuziek, glijdende elektronica, gospelsoul en klassieke instrumenten.
En met “mysterieus” hebben we het niet enkel over de ceremoniële cirkelzangen die je regelmatig als een mantra overvallen. Het gaat hem ook over ongewone composities of instrumentale combinaties, een ontzettend ontwapenende, gemoedelijke stem en een subtiel, modern ritmejasje. Of om een song als Be Free waarin de zanger in de taal van de taxigangs in de townships respect betoont voor zwarte homo’s die zich met gevaar voor eigen leven durven te outen. Gewaagd.
De man beweert zichzelf in zowat elk van de acht liedjes op deze plaat in trance te zingen. Iets wat we eerlijk gezegd nog geloven ook. Het merendeel van de songs werd opgenomen met een collectieve groep van dertien muzikanten en vaak gewoon in één enkele take. Je voelt gewoonweg de spiritualiteit doorheen je aderen stromen. Waar Desire Marea zich in een song als Makhukhu met veel open klanken bijna op Sigur Ros-iaanse manier vocaal de hoogte inzingt tegenover een natuurkracht van hoorn, piano, synthesizer en cimbaalwerk. Of hij zich in een opvolgend Mfula in grandeur tegen al even luidruchtige noise met zware keelgrunts bijna tot metalgoeroe opwerpt.
De medemuzikanten bestaan uit het kruim van de Johannesburgse jazzscene en dat valt te merken. Met zowel licht tegenritmische elementen als vooral opvallend veel ruimte voor elkaar en voor een soort van “collectiviteit”, is het duidelijk dat de muzikanten, die Marea rond zich schaart, ook erg veel respect hebben voor het verheven, spirituele karakter van deze muziek. Oh ja, en ook iets met erotiek, maar die vibe hebben wij zo niet.
In elk geval, om het moderne mondiale aspect van deze plaat, dat op het gekende label Mute uitgebracht is, nog wat te beklemtonen: Desire Marea stond met het Johannesburgs collectief FAKA inmiddels al op Roskilde, Sonar en Unsound Festival en mocht meewerken aan de Versace S/S 2019 mannenkledijvernissage. Dat doe je niet zomaar.