Dési Ducrot - In Too Deep

Innercore Publishing

Het is nog relatief vroeg op het jaar en het eerste schitterende debuut is al een feit. ‘In Too Deep’ van de Nederlandse Dési Ducrot - een naam met een vleugje Franse schijn is ook in Nederland nog steeds een garantie voor stijl - treft raak. Het is een meer dan overtuigend resultaat van intens samenwerken met Marg van Eenbergen die samen met Ducrot gezocht heeft naar een originele sound. Die zoektocht blijkt meer dan vruchtbaar geweest.

In Too Deep

Openen wordt gedaan met To Gold. Zelden klonk een titel zo volkomen terecht ambitieus. Al meteen wordt duidelijk dat Dési Ducrot over een onschatbare troef beschikt: een prachtige, krachtige en rekbare stem. Als zangeres heb je dan een streepje voor. Even verder ontvouwt Ducrot een tweede winner in haar spel. Ze kan namelijk ook een boeiende melodie schrijven. Yellow Fingers trekt het tempo wat op maar krijgt een apart middenstuk dat de song een gelaagde frisheid geeft die vele luisterbeurten overleeft. Het titelnummer is een mooie ballade met een niet zo evidente zangpartij en een stilaan aanzwellend maar steeds beheerst arrangement. Alles aan dit nummer klopt. We zijn nog lang niet halfweg de cd en we zijn al bijna fan.

Alles durft het duo Ducrot-van Eenbergen aan. Het bloedmooie Mud begint met een strijkersintro als was André Rieux in de studio om dan gewoon verder te gaan als sobere pianoballad waar de violen even later toch weer om de hoek komen kijken, maar wel discreet. Even later – Don’t Tell Me You’re A Poet heet het nummer - wordt zo’n orkestrale inzet gekoppeld aan een drummachine. Het lijkt vreemd maar Ducrot raakt er probleemloos mee weg.

I Deserve It krijgt een delicate intro, maar bloeit nadien evenzeer open tot een impressionnant popnummer dat zwaar refereert naar de seventies. Like A Cape wordt dan weer in alle soberheid gebracht met een akoestische gitaar en enkele subtiele achtergrondgeluiden ter verfraaiing. Weg de volle sound van enkele nummers vroeger, maar de stem en de sterke melodieën blijven.

Het zal ondertussen al wel duidelijk zijn, ‘In Too Deep’ is een knap debuut geworden helemaal opgebouwd rond de rijke vocalen vol schakeringen van Dési Ducrot en onderbouwd door een even originele als gevarieerde productie. Er staan postmoderngewijs de meest diverse nummers op zonder dat van enige zwakte blijk wordt gegeven.

De tandem Ducrot/van Eenbergen heeft ongeveer vier jaar naar deze muziek gezocht, eraan gewerkt en geschaafd. Kennelijk heeft dat geleid naar dit debuut. Het is nog wat vroeg om het de plaat van het jaar te noemen, maar het debuut van het jaar is het totnogtoe wel.

12 maart 2018
Frank Tubex