Deleyaman - Sentinel

It's all happening

Sentinel

Het instrument waarrond deze plaat opgebouwd is, heet een duduk, een Armeens blaasintrument uit de familie van de hobo. Ziezo. Wellicht is het sinds de wiskundelessen uit de middelbare school geleden dat wij nog zoveel onbekenden in één enkele mededeling hadden gevonden. Nochtans is ‘Sentinel’ reeds het achtste album en bestaat Delayaman – opgebouwd rond de kern van Aret Madilian en Béatrice Valantin – reeds sinds 2000.

‘Sentinel' is een erg rustig album geworden. De zangpartijen verlopen kalm, nijgen soms naar een licht parlando of hebben bij momenten een duister bezwerend karakter. De melodieën slaan rustig de vleugels uit en de arrangementen zijn noch breedlopend noch opdringerig. Tekstueel is impressionisme troef: ideetjes, situaties, gevoelens worden in enkele lijnen, vaag poëtisch naast elkaar gezet en een titel gegeven. Men kan er twee richtingen mee uit. "To gaze beyond the range of time / To have nothing left behind / And for the stars that don’t shine/Become so become", ofwel is dit diepzinnig en hermetisch ofwel is dit waardeloos geleuter dat gebrek aan echte inspiratie verbergt.

Madilian en Valantin zingen afwisselend in het Engels of het Frans. In De Roses Vermeilles doet Valantin dat heel breekbaar in een trage melodie die één van de hoogtepunten uit ‘Sentinel’ vormt.

Het platenlabel zegt ons dat het een rock-/folk-/indieplaat betreft. Dat is niet verkeerd, maar onvolledig. Er zit ook wat ambient in of Frans chanson. Bovendien, hoeft men elke album te labelen? Wij hadden in onze nota’s voortdurend het adjectief "hybride" neergeschreven. Ook nietszeggend natuurlijk, maar wel breder.

De duduk speelt een zekere rol op ‘Sentinel’, maar de keyboards doen dat minstens evenzeer en op het eindeloze Slaves zelfs iets te lang.

‘Sentinel’ is een wat aparte plaat, maar als we het met één adjectief moeten samenvatten, dan kiezen we voor het vage en veel omvattende "mooi". De radio zal hij niet halen, maar het zou jammer zijn moest hij helemaal ongemerkt voorbijgaan. Daarvoor is hij dus te …. apart.

5 mei 2020
Frank Tubex