De Niemanders - De Niemanders II

V2

De Niemanders II

Op 24 juli 2024 bracht de Syrische operazanger Awn Maarof het publiek van Zwarte Cross in extase. En nee, dit was geen gimmick à la 'Lotti Goes Metal'. Het was via een filmpje met De Niemanders dat de organisatie hem leerde kennen en op de vrijdag van het festival trad hij ook met dit extraordinaire collectief op.

De Niemanders is het geesteskind van songschrijvers Rocco Ostermann en Wout Kemkens die elkaar kennen van bij Shaking Godspeed. Samen bezochten ze tussen 2019 en 2020 een heleboel Nederlandse gevangenissen. Dit leidde tot een bejubeld album, een podcast en theatrale liveshows. De voorbije twee jaar ondernamen ze een nieuwe zoektocht. Ze trokken langs verschillende asielcentra op zoek naar zangers en muzikanten om verhalen en muziek te capteren met een mobiele studio (met de hulp van producer Rick Wiegerinck, die De Niemanders vervoegde). Het resultaat is een nieuwe plaat met dertien nummers die hopelijk net als de makers over heel de wereld verspreid zullen raken.

De plaat is veel meer eclectisch dan de voorganger omdat dit keer de zangers en muzikanten echt mee mochten spelen op de plaat. De luisteraar maakt met steeds roder kleurende oortjes een spannende reis langs swingende Afrobeat, highlife (West-Afrikaanse dansmuziek), desertrock, gospel, rootsy psychedelica en alternatieve rock, het genre waar de twee geestelijke vaders van het project bekend om staan.

In opener Het Spel, die net als funky single Miss Information gebaseerd is op een aantal jams in asielcentra, vertelt De Niemanders het verhaal van mensensmokkelaars. De tekst is gebaseerd op verhalen van asielzoekers, maar de plaat wordt pas echt speciaal met Nalembi (Lingala voor “Ik ben moe”), een troostende song samen met de Congolese pianist-producer Guy-El Mabiala die verder op de plaat ook tekende voor de zang van de meest uptempo song Le Mal.

Soloman en I’m Rising zijn misschien wel toegankelijker omdat de Somalische zanger-rapper Isma, die ook de tekst voor Mermaid Song schreef, in het Engels zingt. De eerste song vertelt Isma's verhaal en dat van duizenden jonge, mannelijke asielzoekers die familie en vrienden achterlaten om helemaal alleen naar Europa te komen. Wie de nummers hoort, voelt ongetwijfeld zowel de twijfels als de determinatie van de jonge twintiger die vastberaden is om het geluk te vinden.

Op Oorlogskind zingt KaisR, een jongeman uit een familie van Palestijnse vluchtelingen die zelf vanuit Syrië moest vluchten. Hij schreef de autobiografische tekst en brengt hem over muziek van de drie Nederlandse Niemanders (en drummer Bram Knol) zoals hij alleen het zou kunnen: vanuit het hart. Ook freestyle rapper Q_Mars, die de zanglijnen ter plekke improviseert, imponeert. En wat te denken van Ashegh, een nummer waarvan een deel van de tekst komt van de Perzische dichter en mysticus Rumi, maar die een Eritrees ritme heeft en een tekst in Farsi die gezongen wordt door de Iraniër Hamid, een getalenteerd harmonica- en slidegitaarspeler, die als muzikale helden Ry Cooder en Sonny Boy Williamson noemt.

Als er iets is, wat deze plaat duidelijk maakt, is dat muziek de universele taal is en dat asielzoekers ook gewoon mensen zijn. Soms met een uitzonderlijk talent, allemaal met emoties zoals u en ik. Nog niet overtuigd? Luister dan naar de pure vreugde van This Pone Call Made Me So High, een verklanking van de euforische uitbarsting van geluk wanneer iemands aanvraag goedgekeurd wordt.

De Niemanders live:
7 september 2024 - Nacht Van De Niemander - Luxor Live - Arnhem
12 september 2024 - De Nobel - Leiden
20 september 2024 - Neushoorn - Leeuwarden
21 september 2024 - EKKO - Utrecht
8 november 2024 - DRU poppodium - Ulft

2 september 2024
Marc Alenus