De Groote - Faes duo - Symphony For 2 Little Boys

Eigen beheer

Twee jaar terug kwam van het muzikale duo De Groote - Faes het debuut 'En Route' uit. Nu ligt de opvolger 'Symphony For 2 Little Boys' in de winkels, waarop het duo het gezelschap krijgt van producer Nicolas Rombauts (Dez Mona, Matt Watts) en de legendarische New Yorkse trompettist Dave Douglas die op drie tracks een knappe bijdrage levert. 

Symphony For 2 Little Boys

Enerzijds is er de erg expressieve gitarist Bruno De Groote, een veelgevraagd muzikant die allerlei muzikale richtingen inslaat (jazz, pop, rock, roots, world, ambient). Sinds 2012 vormt hij een muzikaal duo met bassist Ben Faes (Orquesta Tanguedia, Tijgers Van Eufraat, TREsBASSE) wiens muzikale wortels eerder bij jazz, klassiek, en tango aanleunen. Zo werkte Faes al samen met Raymond Van Het Groenewoud, gitarist Fernando Lameirinhas, Roland Van Campenhout en vele anderen in de pop-, folk- en blueswereld.

Ondanks het relatief beperkte instrumentarium (akoestische bas en elektrische gitaar) weet het duo een erg uiteenlopende mix te brengen die de ene keer wilde, energieke jazz laat horen om vervolgens te verschuiven naar delicate intimiteit. Het voordeel van de beperking zit in de bijzonder grote flexibiliteit en wendbaarheid, zeker als je erg flexibele muzikanten hebt die elkaar probleemloos verstaan.

Net als op debuut 'En Route' duiken er op het nieuwe, deels in Antwerpen deels in Gent opgenomen 'Symphony For 2 Little Boys' een gevarieerde set songs op. Dat beide muzikanten ruimschoots ervaring hebben en meesterlijk omgaan met hun instrument, wordt ook op dit album duidelijk. Zo geurt het gitaarspel van De Groote naar jazzhelden als Django Reinhardt, maar evengoed naar de subtiele zeggingskracht van een Bill Frisell terwijl Faes met zijn solide baslijnen een fraai tegengewicht vormt. Meer zelfs,:hij ligt aan de basis van het gros van de nieuwe composities.

De tracks met inbreng van Dave Douglas (de klezmer meets hitsige jazzfunk op Manifesto, Endormi en Fermeture, dat nogal sterk aanleunt bij de Masada-opnames van John Zorn) zijn hoogtepunten die evenwichtig verspreid zijn over het album. In de wereld, die ze samen bouwen, gaan avontuur, improvisatie en experiment een geweldig huwelijk aan. Douglas schittert uiteraard, maar De Groote en Faes doen dat ook. Dat resulteert in een juweel van een album, waarop de meest uiteenlopende geluiden een plaats krijgen.

'Symphony For 2 Little Boys' is vooral een verhaal van interactie en samenwerking. Dit album is erg rijk aan beelden, aan geluiden. Dat is onder meer te horen in het grootstedelijke Le Métropolitain dat van internationale klasse is, op het kruispunt tussen hedendaags klassiek en swingrockende jazz.. Of Bastien, dat aanvankelijk een eerbetoon was aan Johann Sebastian Bach. Kleine verhaaltjes (Help I Need It) hoor je in het weemoedige, traanvochtopwekkende De Eenzame Treurwilg en Ballade Mignonne, dat het album wondermooi afsluit.

Dit duo speelt met een zelden gehoorde flair en overtuiging al uw verwachtingen naar huis en dat in een pracht van een productie door Nicolas Rombouts, die wat zacht bruisende elektronica en geluidseffecten toevoegt aan Les Lunes. Laat deze "two boys" gerust spelen met hun toys.

Het duo stelt het nieuwe album onder meer voor op 10/02 in De Rataplan. Voor de overige concertdata kan u op hun website terecht.

10 februari 2017
Philippe De Cleen