De Brassers - Alternative News

Bras Records

Alternative News

De Brassers geven een digitaal en ook op vinyl verkrijgbaar live album vrij. Mag het even, beste lezer?!?

LIVE. LEVEND. LIVING. SAMEN. Weet u nog? Voor een publiek. Zonder restricties of mondmaskers. En zo hoort het helemaal bij deze release: oppeppende, (vooral) Nederlandstalige new wave vol power, darkness, mystery en energie. Want u wist natuurlijk al langer dat we een dikke vette boon hebben voor de retro-undergroundmuziek van deze heren.

En dat is echt met de hand op het hart. Met de tegendraadse bas-versus-droge-snaredrumbeats (geleend van Joy Division) met de echoënde emozang van Fields Of The Nephilim (vol warmte en galm), met de bijna neurotische echo- en weirdo-effecten van Bauhaus (jaja, we hebben jullie betrapt op die Bela Lugosi’s Death echo’s!)... the best of all worlds. En geheel terecht, als je weet dat deze boys al veertig jaar meegaan en alle new wave-dromen die u heeft real live meemaakten doorheen de turbulente carriere.

Meer nog: de heren nemen echt geen blad voor de mond om copycat te spelen en aan bestaande nummers een eigen draai te geven. Even de ogen toe. Tijdens het weergalmen van de gekende Brassers-hit als Niets Meer waarin je met een traan in de linkerooghoek terugdenkt aan die duistere kelder met flikkerende stroboscoop en waar drie gitaar-synthesizer-drumcomputer-nerds op een bierbakpodium aan het werk hun ding deden. Those were the days. En die brengen De Brassers graag terug.

Weet trouwens dat ditmaal de opnamekwaliteit en afwerking iets verder gaat dan een aftands viersporenrecordertje en zowel zinderende zang als diepgaande echo’s ofte donderdende basgrooves voor de nodige afwerking zorgen. Thanks to Dee-J, gitarist van La Muerte.

En ja, beste opperfans. Jullie krijgen er gratis nog een nummertje van Wire (Lockdown) en Alternative TV (Nasty Little Lonely) bij.

Nu stoppen we ermee. U heeft veertig jaar de kans gehad om De Brassers op een podium bezig te zien. En nu is die kans er niet meer. Eventjes dan. Daarom deze plaat. In gehele DIY-stijl uitgegeven op Bras Records en verkrijgbaar via Wool-E-Discs.

13 september 2020
Johan Giglot