Dayna Kurtz - Here Vol. 1

Kismet Records

De Amerikaanse singer-songwriter Dayna Kurtz brengt samen met vaste gitarist Robert Mache 'Here Vol 1.' een door fans gefinancierd livealbum uit. Kurtz is zeer frequent te zien in onze streken en is in haar tweede thuisland Nederland talloze keren populairder dan in de Verenigde Staten. Ze tourt regelmatig zowel door Europa en door de States en werkte eerder al samen met grote namen als Richard Thompson, Elvis Costello, Dr John en Mavis Staples.  Ze is ook vriend en toeverlaat van Norah Jones. Op 'Here Vol. 1' draait het echter om de interactie tussen Kurtz en Mache.

Here Vol. 1

De uit Amerika overgevlogen producer Randy Crafton nam zowat alle optredens van de afgelopen tournee op, materiaal waaruit Kurtz een gebalde, carrièreomvattende set van acht songs selecteerde. Die geven een goede indruk van de liveoptredens van het duo Kurtz/ Mache. Het voordeel van deze liverelease is dat er enkel maar nieuwe zieltjes te winnen zijn. De fans glunderen nu er eindelijk weer een nieuwe release is ('Rise And Fall' dateert van 2013), en mondjesmaat breidt de fanbase via albums als dit uit.

Het was Kurtz natuurlijk vooral te doen om het vastleggen van de muzikale chemie met gitarist Robert Mache (The Continental Drifters). En dan is een liverelease zeker op zijn plaats. Op 'Here Vol. 1' horen we op de soulballad I'll Be A Liar na (een nummer van Bert Russell) overigens volledig eigen werk van Kurtz.

De acht songs vormen maar een lokkertje voor de optredens en festivals, want producer Crafton nam veel meer materiaal op dan er op een schijfje kwijt kon. Toegang tot de overige nummers is er enkel voor zij die het album financieel ondersteunden.

Twee gitaren, een stem en een handvol classics uit haar oeuvre, meer heeft Kurtz niet nodig om indruk te maken. Opmerkelijk daarbij is de sobere, hoofdzakelijk gestripte sound. Akoestisch, rauw en emotioneel, zo zou je het kunnen omschrijven. En dat is al te horen van bij de intieme, folky opener Fred Astaire waarop Kurtz' stem meteen voluit gaat. "I'd do anything you want", smacht ze.

Een van de hoogtepunten is Raise The Last Glass, dat vanzelfsprekend ook de feel heeft alsof het geschreven werd met een stevig glas erbij. Verder duikt er ook wat blues op, bijvoorbeeld tijdens I Look Good In Bad, dat wat aan de sound en grapjasserij van John Hiatt doet denken. Het duo Kurtz en Mache beroept zich op het machtige triumviraat folk, blues en jazz en laat niet na om de Amerikaanse muziektradities aan te boren. Zo is er het bijna acht minuten spannende NOLA, een ode aan New Orleans. En ook haar enige echte hit Love Gets In The Way duikt op.

Al bij al is 'Here Vol. 1' een behoorlijk compact album waarbij in drie kwartier tijd Kurtz en Mache (die naast gitaarspel ook op backings schittert) een fraai visitekaartje voor de huidige tournee afleveren. Ga het duo dus zeker live aan het werk zien en zoek ook 'Secret Canon' (volumes 1 en 2) op. We wachten nu al de opvolger van deze prikkelende liveregistratie.

Kurtz is momenteel in Nederland te zien, onder meer op 8 maart (Paradiso) en 9 maart (Vredenburg). Meer concertdata zijn te vinden op haar website.

4 maart 2017
Philippe De Cleen