David Newlyn - Encouraged To Lose

Sound In Silence

Encouraged To Lose

Hoe moeten we deze titel nu weer interpreteren, David Newlyn? ‘Encouraged To Lose’ als in: “Leve de losers”? Of misschien als: “Laat het allemaal los”? Of slaat het op het feit dat je deze Sound In Silence-release nog eens zonder partnerships van drone- en glitchambientgitarist Yellow 6 hebt uitgewerkt? Of moeten we er ons gewoon het hoofd niet over breken?

Wat wel een feit is: deze plaat zweeft ergens tussen minimalisme, klassiek en ambient in. Verwacht een verzameling van vijf éénkleurige muziekschilderijtjes met zachte schakeringen. Als een soort van excursie in geluid, die varieert van aan Steve Reich schatplichtig pianominimalisme met vage, doffe druppels en galmtoetsen (March) tot over elkaar glijdende zoemdrones met bewuste ruis, haperingen en metalige halo’s (17th Out Of 19). Klinkt misschien allemaal gekker dan het in feite is. David Newlyn nodigt je gewoon uit om in de nodige stilte en sereniteit te genieten van de subtiliteit van beperkte geluiden en minutieuze details van goed verborgen veldopnamen, tapeloops of bewuste clicks.

Één keer is het zelfs voor onze met ambient vertrouwde oren aanpassen. Wanneer over elkaar glijdende en vals klinkende zoem- en ronktonen op orgel in een repetitief trancepatroon een soort van roesverwekkende murmelmuziek vormen. Titel A Strange Kind Of Confusion is daarbij de nagel op de kop.

In elk geval valt het zeker te genieten hoe de Britse producer een dik half uur een mooie balans vindt tussen stilstand en beweging, tussen gladde oppervlakte en beweeglijke diepte. Fan van neoklassieke of vintage ambient? Dan ben je hierbij ‘Encouraged To Lose’.

4 april 2024
Johan Giglot