David Grubbs & Ryley Walker - A Tap On The Shoulder

Husky Pants

A Tap On The Shoulder

We waarschuwden jullie al bij de achtste soloplaat, ‘Course In Fable’ van Ryley Walker, die enkele maanden geleden verscheen: “Het zal nog een poosje duren eer we helemaal klaar zijn met deze plaat”. Maar de Amerikaanse songwriter gunt zijn publiek geen rust. In het verleden nam hij wel vaker werk op met andere muzikanten, waaronder J.R. Bohannon, Ben Greenberg of Charles Rumback. Ditmaal mag avantgarde gitarist David Grubbs achter de micro plaatsnemen. En wat dan gebeurt, is pure wanorde.

Tekenend: een track met titel Uglyfication, waarbij de twee snarenplukkers een dertien minuten lange improvisatiesessie neerzetten van akoestisch gitaargepingel en willekeurig intrappen van effectpedalen. We hebben het doorgaans wel voor nichemuziek, zolang we de titel “muziek” nog mogen gebruiken.

Zeven instrumentale tracks lang doen beide heren maar wat. Zonder interactie, structuur of melodie. Gewoon noten en effecten. Onzin-herrie. Enige lichtpuntjes: David Grubbs of Ryley Walker (wie zal het zeggen?) die probeert een ziekenwagen en later een pistoolschot te imiteren op de gitaar. As if…

Enkel de korste track, Dorothy Kept, is met de minimale bluesy noten en zachte aanpak nog enigszins toegankelijk. Maar dan heb je er al een half uur complete nonsens op zitten. Dus, heren, bij deze een duidelijke boodschap: jammen en plezier maken mag, maar neem het in het vervolg niet op. En probeer het ons al zeker niet door de strot te duwen. Lezer, voor u ook een duidelijke boodschap: don’t buy this record!

27 september 2021
Johan Giglot