David Bazan - Dark Sacred Night

Suicide Squeeze

Op het einde van het jaar worden we overstelpt met allerhande albums die expliciet bedoeld zijn als soundtrack bij deze winterse dagen. 'Dark Sacred Night' van songwriter David Bazan is daar slechts één voorbeeld van. Bazan heeft een geschiedenis bij bands als Pedro The Lion, Centro-Matic, South San Gabriel en artiesten als Vic Chesnutt, maar treedt ook regelmatig helemaal alleen op.  Op zijn nieuwste album verzamelt hij een aantal alternatieve(re) kerstliedjes.

Dark Sacred Night

En hij heeft zijn huiswerk voor dit project gemaakt. Opener All I Want For Christmas en afsluiter Wish My Kids Were Here zijn van zijn hand, maar alle overige songs zijn traditionals zoals Jingle Bells of sluiten thematisch aan bij het kerstmotief. Zo duikt ook een cover van Happy X-Mas (War Is Over) op en krijgt Long Way Around The Sea van Low eveneens een herwerking.

Bazan verzamelde op dit album een reeks nummers die hij al jarenlang in de schuif had liggen; van toen hij nog bij Pedro The Lion zat en solowerk. Weinig nieuws dus en dat is jammer, zeker omdat het idee op zich - alternatievere kerstsongs met een donker sfeertje - wel aardig is. Muzikaal blijft het allemaal behoorlijk recht voor de raap met een akoestische gitaar, vocals en wat piano. Her en der zijn nog kleine extra's zoals belletjes te horen.

Wel goed is dat, ondanks de aanwezigheid van een paar covers die weinig toevoegen aan het origineel, Bazan tekstuele demarches maakt. Zo zingt hij tijdens God Rest Ye Merry Gentleman "Sipping Christmas whiskey / wondering if I still believe", en tijdens Silent Night: "Isn't it strange how many were beaten and maimed... in this baby's name?". Dus toch die lichtdonkere ondertonen.

Op het album komen vertrouwde thema's aan bod zoals familie, de rol van religie en op hol geslagen commercialisme. Bazan weet tussen depressief en ongemakkelijk te laveren.  'Dark Sacred Night' is uiterst sober van toon, maar toch sfeervol. Hij zingt eerlijk en oprecht en begeleidt zijn songs met zachte strums en diepe baritonstem, zeker tijdens tracks als Away On A Manger en O Little Town Of Bethlehem. Ook van I Heard The Bells On Christmas Day, dat gebaseerd is op een gedicht van H.W. Longfellow, gaat een poëtische kracht uit.

Voor de laatste track, Wish My Kids Were Here, hanteert Bazan over een vaderfiguur, die omwille van wettellijke redenen, Kerst niet met zijn kinderen kan vieren. Het is een uiterst persoonlijke toets die Bazan toevoegt aan een album met meer universele, existentiële thema's.

'Dark Sacred Night' is zeker geen traditioneel  kerstalbum, maar weet net door zijn donkere, sinistere aard de feestelijke kerstervaring een heel ander gevoel mee te geven.

12 januari 2017
Philippe De Cleen