Dario Mars - Flesh

Eigen beheer

Flesh

Renaud Mayeur, beter bekend als Dario Mars, is wat men noemt gepokt en gemazeld in de Belgische muziekindustrie. Hij was de zanger van Hulk (vier albums tussen 1999 en 2009) en speelde bij La Muerte, Triggerfinger en Captain Sensible. In 2008 wil Dario Mars de muzikale grenzen verleggen en werkt hij aan een filmsoundtrack, 'Eldorado', waarvoor hij een Magritte award voor beste soundtrack krijgt in 2013. Intussen was hij ook nog in zee gegaan met multi-instrumentalist David Kostman, zangeres Bineta Saware en drummer Vincenzo Capizzi als Dario Mars & Guillotines, de band die ook in Vlaanderen op enkele festivals speelde en waarvan we hem het beste kennen. Uiteindelijk leiden artistieke meningsverschillen tot een split, maar Dario Mars is nu terug met een album dat hij volledig zelf inspeelde. 

Eind augustus was er een eerste nummer, voorzien van videoclip. Keith is een instrumental met lekkere surfgitaar en een knipoog naar The Cramps. Als dat je toen bevallen is, kan je dit album blindelings aankopen. Dit moest namelijk een lekker crossoveralbum worden tussen filmmuziek en sixtiesrock. En hij is daar geweldig goed in geslaagd.

De plaat opent met Twilight Man met de gekende surfgitaar van Dario, maar ook met zang. Het is een lekker in het oor liggend nummer dat naar het einde toe Coutin-gewijs ontspoort. Spacer is een instrumental met opnieuw die lekkere surfvibe, die zo van een sixtiessoundtrack zou geplukt kunnen zijn. Denk maar aan 'Kill Bill'. Revelation is de sterkste en misschien wel meest toegankelijke song op het album: openen als een fluisterstuk, jarentachtig-new-wave-achtig om dan helemaal open te bloeien tot een prachtstuk.

Dario heeft een fijne zangstem, maar de nummers waarin hij ze gebruikt zijn op dit album op één hand te tellen. Want hij is toch vooral gitarist en wie zijn kunnen eens wil bewonderen, zal zijn meug vinden in Lago, waarin als in een mix van Snowy White en The Shadows alles netjes op de plaats valt. Onmogelijk om hem te betrappen op een foutje. Of het nu gaat om dergelijke gitaarriedels of een sferisch stuk zoals aflsuiter Uranus, alles werd met veel liefde en toewijding uitgevoerd. 

‘Flesh’ is een geweldig album, dat zich niet meteen bij de eerste luisterbeurt helemaal vrijgeeft, maar wel steeds meer gaat boeien en groeien. Want iedere draaibeurt valt er weer iets nieuws te ontdekken. Wie de feestelijke première van het album wil meemaken, rept zich op 27 november naar La Botanique, waar Dario met zijn live band, bestaande uit Sandra Hagenaar (Fifty Foot Combo), Martin Moreau, Geoffrey Hautvas en de uit The Guillotines afkomstig David Kostman er ongetwijfeld een feestelijke avond zal van maken. (en vergeet vooral niet dat mooie vinyl mee te brengen!)

26 november 2019
Bert Gysemans