Danko Jones - Wild Cat

AFM records

Twintig jaar Danko Jones, dat vraagt om een feestje. Met het nieuwe album 'Wild Cat' onder de ene arm en een korte Europese promotietour onder de andere. Elf nieuwe deuntjes, of is er meer aan de hand?

Wild Cat

Gelukkig wel! Danko Jones' officiële, achtste album behoort tot het beste dat het Canadese trio al uitbracht. Met een stevige livereputatie, gebaseerd op stomende optredens, leek het erop dat albums eerder een noodzakelijk kwaad waren dan een genoegen. Van de hele collectie albums, die de band al uitbracht, zijn er maar weinig die de middelmaat overstijgen.

Maar de leeftijd lijkt raad te hebben gebracht, want op 'Wild Cat' staat zowaar een collectie songs, die de tand des tijds moeiteloos zal doorstaan. I Gotta Rock opent nog voorzichtig, maar na de eerste tonen van single My Little R'n'R begint het feest pas echt. De overvloed aan koebel werkt bijna hypnotiserend en Jones zelf is in grote doen, zowel vocaal als gitaartechnisch. "It's like riding on a rollercoaster", zingt hij in het refrein, waarmee hij dit nummer en eigenlijk het gehele album heeft getypeerd.

In You Are My Woman brengt de band hulde aan één van de grote voorbeelden Phil Lynott. Zeker de eerste paar minuten komen de Canadezen dicht in de buurt van het betere Thin Lizzy-werk. In Do This Every Night legt het drietal dan weer op niet mis te verstane wijze uit aan iedereen die het wil horen waarom hij na twintig jaar nog altijd iedere avond op een podium staat.

Titelnummer Wild Cat, dat aanvankelijk naar Golden Earrings Radar Love ruikt, en Let's Start Dancing stuwen het tempo furieus de hoogte in zonder de controle te verliezen. En met Diamond Lady en Revolution (But Then We Make Love) eindigt het album zoals het begonnen was: stevige rock-'n-roll waarop het moeilijk stilzitten is.

Tekstueel is dit album niet altijd even geweldig. Succes In Bed is wat dat betreft een macho dieptepunt, maar muzikaal is dit spannend van de eerste tot de laatste seconde. Dit is het beste in twintig jaar Danko Jones en verplichte kost voor wie naar Graspop afzakt; ook al omdat dat het voorlopig enige optreden is dat de Canadezen in België gepland hebben. Echte fans kunnen stiekem in Luxemburg, Keulen of Tilburg de  promotoer meepikken om zo extra punten te scoren met de zomerfestivals in het zicht.  

2 maart 2017
Bert Gysemans