Daniel B - Six+Six

Alfa Matrix

Six+Six

Daniel Bressanutti wordt zesenzestig. Big deal? Zeker weten! Want u weet allicht ook dat Daniel B niemand minder is dan “Mister Front 242”. Voor zijn levensweg die nu twee derde van een eeuw omvat, heeft de man enkele van zijn songs opgepikt, overhoop gegooid en verwerkt tot iets compleet nieuws. En daarom is ‘Six+Six’ niet enkel een verjaardagscadeautje voor hemzelf, maar natuurlijk ook voor vele fans die klaar zijn voor een nieuw hoofdstuk elektro, wave en ebm-muziek.

Even rechtzetten. Daniel B staat anno 2020 duidelijk meer dan ooit synoniem voor “Daniel Beat” en ebm mag van “electronic body music” omgezet worden naar “elektronisch beatmonster”. Want je krijgt op ‘Six+Six’ een onversneden cocktail met dansmuziek van de hoogste kwaliteit. Gaande van trance in opener Seq666 (GoNe+oHeaVeN) tot speedup intelligent techno in het bijna twaalf minuten durende Happiness (Happy End). Constante zijn de aanwezige industrial-tunes die de feitelijke stampbeat overheersen en de gelaagde synthesizergolven die voor melodieuze power en diepgang zorgen. In die gelukzalige monstertrack transformeren die laatste tot koorzangen, Tiësto-singalong-tunes en vervormde gitaargrooves.

Wat vooral ook opvalt, naast een hoge dansbaarheids- en elektronicafactor, is de mate van voortdurende beweging en transformatie. Denk aan een caleidoscopische structuur van terugkomen op eerdere verhaallijnen en nieuwe geluiden infiltreren, zonder dat die voor extra drukte zorgen. Zo kan je die Happiness-track met enige verbeeldingskracht gerust als een verhaal beschouwen. Komt daar nu trouwens ook niet een flardje Front 242 Angels Vs Animals kijken? Een gelijkaardige evolutie kent ook het meer dan tien minuten aanzwellende, vrij zwaarmoedige en compacte Skeleton Toy (chzwaartzmetaal Elko B), een track van Male Or Female - het project met gitarist Blijweert -. En dan mag Intro.Outro nog met meer dan tien minuten ambientimpressies afsluiten en het verhaal rond maken, nadat Neurobashing met veel live drums in het rond gemept heeft.

Goed spul dus, dit verjaardagstoetje van Daniel B. Als extraatje nog even vermelden dat fellows Patrick Codenys, Jean-Luc De Meyer en Richard 23 op drie van de vijf tracks ook present tekenen en dit dus in feite grotendeels een vermomde Front 242-plaat is. Een instrumentale weliswaar. Voor wie echt mee wil vieren: naast deze digi-release zijn er ook tweehonderd gekleurde vinyl exemplaren beschikbaar, rechtstreeks bij muzieknonkel Daniel te bestellen met veel verjaardagsgroeten erbij.

26 augustus 2020
Johan Giglot