Dadawaves - Intelligent Life

Starman Records

Intelligent Life

Hebben we eigenlijk wel een klimaatwet nodig? Zou het niet beter zijn voor de aarde, mocht de mensheid als lemmingen verder hollen richting de afgrond? Dit soort beschouwingen liggen aan de grondslag van de tweede plaat van Dadawaves.

Dadawaves, het geesteskind van Jasper Stockmans kent u nog van de naamloze debuutplaat waar wij zo dol op waren en van de single Wise Old Owl die vier jaar geleden op de thermiek van de radiogolven dreef. Conceptplaat ‘Intelligent Life’ bouwt qua sound verder op dat debuut. Weer klinken de songs als een mengeling van weemoed en euforie met die zachte, dromerige stem van Stockmans, versterkt door de harmonie met die van zangeres-violiste Beatrijs De Klerck en gitarist Tom Poppe en omzwachteld door fantastische en altijd weer verrassende arrangementen waarin soms ongewone instrumenten opduiken.

Zo wordt de piano al eens geprepareerd met spijkers en de percussie is altijd vindingrijk. In The Big Leap, Reverie Of The Damage Done, Tears and Dollar Signs en Under The Radar weerklinkt de bugel van Yorien Pelgroms en De Klerck bespeelt hier en daar, zoals in Story Of Life Unraveling en The Big Leap ,een theremin, de analoge synth, bekend van onder meer Led Zeppelin en Jean Michel Jarre, die je bespeelt zonder hem aan te raken.

Het is dat oog voor detail en het bijzondere dat de barokke pop van Dadawaves zo verfrissend maakt. Akkoord, The Beatles en The Beach Boys deden het allemaal al in de jaren zestig, maar door de eigentijdse samples van kinderstemmetjes (Perpetual Motions en Reverie Of The Damage Done) en zeemeeuwen (Intelligent Life) en de perfecte productie door Jeroen Swinnen (Novastar, Daan) klinkt Dadawaves toch zoals hun illustere voorbeelden dat nooit konden.

De plaat kon zo een soundtrack zijn bij de Klimaatmarsen, al is dat nooit zo bedoeld, want de plaat was al lang af voor die begonnen. Maar teksten als “All-in the name of progress / all for the game of success / for he better / for the common good for all of us”, van Under The Radar of: “Is that a tear in your eye? Or is it a dollar sign”, uit Tears And Dollar Signs stellen (terecht) vragen bij onze manier van leven.

Gelukkig wordt het allemaal niet te zwaar op de hand door de speelse popmelodieën. De wereld gaat volgens Dadawaves tenonder, terwijl wij goed ingesmeerd en zorgeloos op een zomers strand liggen te zonnen zoals op de cover wordt afgebeeld. “We’re all gonna die / So let’s reach for the stars in the sky”, klinkt het in de huppelende afsluiter All Gonna Die.

Het einde van de mensheid klonk zelden zo ondraaglijk licht.

Dadawaves kan je live zien op 27/4 op Kraakpand met And They Spoke In Anthems, Natashia Kelly Group en Duo Dick van der Harst en Farnoosh  in de Handelsbeurs in Gent en een dag later hier.

30 maart 2019
Marc Alenus