CS Buchan - CS Buchan & Friends

T3 Records

Vorig jaar bracht Best Girl Athlete haar tweede album uit en wist Katie Buchan ons weer te overtuigen. Maar Katie heeft ook een vader – die trouwens deel uitmaakte van haar band – en die heeft zonet een parel van een plaat uit.

CS Buchan & Friends

In Aberdeen kennen ze CS Buchan allemaal als een geweldig singer-songwriter, een fantastisch grappige entertainer, een folkie ook, maar wel eentje die durft te flirten met Bill Callahan of Elliot Smith en ooit (in 1985) bij Sun Ra op het podium kroop. Hij is al jarenlang actief binnen de muziek nadat zijn carrière als leraar niets werd, maar tot hiertoe bleef hij altijd onder de radar.

Dat veranderde al door het succes van zijn dochter, waarin hij meer dan een vinger had. Nu zij op eigen vleugels verder kan, maakte papa Charley een plaat waarmee hij niet alleen zijn ongelooflijke talent als songsmid etaleert, maar ook uitpakt met een reeks gastzangers om u tegen te zeggen.

Zo is er niet alleen dochter Katie Buchan, die achter de microfoon plaatsneemt, maar ook de finaliste van de ‘BBC Young Tradional Singer Of The Year’-wedstrijd Iona Fyfe, Brendon Massei aka Viking Moses, de legendarische troubadour uit Baltimore, Steve Milne van The Little Kicks en Chemical Callum die met Tryptamines een IMA won.

Ook de uit Transsylvanië afkomstige Lizabett Russo, New Yorker Guy Capecelatro III, producer Sam Goodwill en zelfs grafisch designer Michael Chang (die ook voor het artwork zorgde) nemen een deel van de zang op zich. De cover van de plaat is trouwens een pastiche op die van ‘The Torry Quine’ van June Imray uit 1976. Zij was de eerste presentatrice voor de BBC met een Schots accent en een populaire comédienne.

De plaat zelf – eigenlijk CS Buchans vijfde, maar de eerste drie zijn in een vlaag van zelfvertwijfeling gedeletet – is eigenlijk een collectie van op zichzelf staande songs. Een lijn zit er niet in, maar elk nummer op zich vertelt een verhaal en de plaat ademt een artistieke vrijheid uit die velen hem zullen benijden.

Zo injecteren Katie Buchan, Iona Fyfe en een zekere Alexander Ironside de door hen gezongen songs met een flinke dosis folk, maar het afsluitende Losing The Race trapt af als een powerpopnummer om dan over te gaan in een donkere bluesy ballade.

Opener Like It’s 1979 wordt dan weer heerlijk voortgestuwd door vintage synths en Cynthia Says heeft oneindig emotionele diepte dankzij de heerlijke sopraan van Lizabett Russo en een melancholische cello. De huidige single Mystery, waarop de stemmen van Michael Chang en dochter Katie heerlijk blenden, heeft als motor dan weer diep galmende drums. En zo heeft elk nummer wel meerdere troeven.

Chemical Callum klinkt als een dronken Paul McCartney achter een gammele barpiano in Everybody Knows en ook het All Used Up klinkt Beatlesque, maar het is het ongelooflijk gesofistikeerde Ambulance dat het absolute hoogtepunt van deze collectie is.

We zouden nog vele loftrompetten af kunnen steken over deze plaat die dankzij single Mystery onze aandacht trok, maar u luistert beter zelf. En nog een tip: via Soundcloud is dit album zomaar gratis en voor niets te downloaden. Die CS Buchan is dus ook nog eens gewoon een sympathieke tiep!

20 juni 2018
Marc Alenus