Crowd Of Chairs - Defluencer

Labelman

Defluencer

Sinds wij hen ooit 'We Are Open' zagen openbreken met een moker en een stel drilboren, zijn wij fan van Crowd Of Chairs. En daar lijkt met 'Defluencer' niet meteen verandering in te komen.

Becalm heet de opener, maar het Gentse trio is alvast niet van plan om die raad zelf op te volgen. Als een hongerige (Vlaamse) wolf storten ze zich op de prooi (= de luisteraar) en hoor je niets dan klauwen en tanden, die je gehoorgang teisteren om tenslotte ook je brein aan flarden te scheuren. Be calm, mijn kl**en!

Of het titelnummer kritiek is op het bizarre fenomeen “influencers” laten we nog in het midden. Maar er wordt behoorlijk gesneerd (zoals best zou mogen op die lopende reclamezuilen). Zoals ook METZ of Future Of The Left dat al eens plegen te doen. Het schuim staat hen duidelijk op de lippen en wij mogen daarvan proeven tot het bijna te veel wordt. Zum kotzen zo lekker.

Ook in It Is What It Is wordt de woede eerder gekanaliseerd dan helemaal losgelaten. De onderhuidse spanning is wel degelijk aanwezig en ontspoort na tweeënhalve minuut om dan steeds verder scheefgetrokken te worden door krolse gitaren en bonkende bas en drums. Heerlijke koppijnveroorzakende (hoofdpijn past hier op één of andere manier niet) songs kan dit drietal nog steeds maken.

The Sun Is Making Noise hakt aanvankelijk strijkersgewijs op je zenuwen in tot dan weer de veer breekt en de aanvankelijke ingetoomde kracht vrijkomt. Onderweg keert dat eerdere botte gitaarkapmes nog terug om je even te laten ademen om dan in de finale alles aan stukken te rijten.

Helemaal anders gaat het er in Lemonface aan toe. Daar wordt van bij aanvang het grove geweld ingezet om enkel middels een paar korte interludia naar lucht te laten happen. Heerlijk headbangen, helse hemel of hemelse hel, kies zelf maar.

En dan is er nog die eerste, bijna nihilistische single Became, waarmee wordt gealludeerd aan de opener van deze plaat. Daarover hadden we het hier al. Dus veel meer woorden gaan we daar niet aan vuil maken.

Blijkt dat 'Defluencer' net lang genoeg duurt om een aflevering van 'Thuis' (of 'Familie' of welke f*cking soap dan ook) uit te zitten. Daarvoor alleen al verdienen ze hulde. Crowd Of Chairs kan het nog steeds. Gelukkig maar.

30 november 2022
Patrick Van Gestel