Crites - Crites

Starman Records

Voor een stevige portie noiserock zijn ze hier altijd aan het goede adres. Dat die uit het Gentse komt, is mooi meegenomen.

Crites

De groepsleden hebben een verleden bij bands als Vandal X. En als het kwartet uit Gent ook nog inspiratiebronnen als Jesus Lizard, Shellac en Girls Against Boys aanhaalt, dan weet je eigenlijk al genoeg. Dit zijn geen lieverdjes om zonder handschoenen aan te pakken. Integendeel, de ambitie bestaat erin om met zoveel mogelijk energie uiting te geven aan frustraties en maatschappijkritiek.

Dat hoor je al in single Walls, die het album opent met een catchy, poppy ondertoon. Pop en rock, maar dan omhuld met een lading noise. Daarmee denken we aan eerder vermelde voorbeelden, maar ook een minder bekende undergroundband als Enablers behoort tot de invloeden. Met die ene track voel je ook aan dat deze groep, ondanks het format, de grenzen ervan wil overstijgen. Eenzaamheid en isolement dragen de nummers. En dus kan er eigenlijk maar één ding gebeuren: Damage Control. Let op de strakke baspartij van Mimi De Put, die ook andere songs mee body geeft (Sell My Soul of Mausoleum).

Je hoort veel energie en drive, maar ook aanstekelijke songs. Crites is een groep die straks in donkere, schimmige concertzalen geestesgenoten als Hypochristmeetreefuzz, Brutus of de opgehemelde Luikse sensatie Cocaine Piss het vuur aan de schenen kan leggen. Dat zou moeten lukken met lekker pletwalsende songs als Crash en Run.

Vernieuwend is Crites niet. Daarvoor steunt de groep teveel op klassieke voorbeelden. Maar dat is ook niet de ambitie. Gangreen Boy hanteert stevige en rommelige gitaarpartijen; kort, strak en bijtend. Leven en dood en alles daartussen zijn de thema's. Maar bemerk ook het witheet gloeiende protest in het prikkelende Obey.

De plaat verwijst naar een uitputtingsslag, hetgeen ook op te maken valt uit de hoes. Onze favoriet is Unrelenting omdat de groep net daar bewijst meer in huis te hebben dan gewoon rammen en beuken. Ze hebben ook oor voor melodie. En naast de noisy rock zit er ook punk (Haywire) in het DNA van de groep.

Crites is een groep jonge honden die straks met grote speelhonger het clubcircuit zullen induiken. Concertorganisatoren ten lande, doe hier vooral uw voordeel mee. 

Crites is onder meer live te zien op 12 oktober in Nest (Gent) en op 1 december in Magasin 4 (Brussel).

9 oktober 2017
Philippe De Cleen