Craven Faults - Enclosures

Leaf

Enclosures

Het is nog niet zo gek lang geleden dat we ons lieten meeslepen door de postindustrieel geinspireerde, modulaire synthesizercreaties op het debuut van ambientgrootmeester Craven Faults. 's Mans trip en zoektocht tussen de raakvlakken man-machine gaat voort met deze onrustige ep ‘Enclosures’, goed voor vijfendertig minuten organische, melodieuze elektronica.

De raakvlakken van wetmatigheden (eeuwig doorlopende ritmische pulsen, vast omlijnde modulaire bewegingen, persistente grooves van ritmeboxen) en de menselijke manipulatie daarvan (verandering in kleur, karakter, intensiteit), daar gaat het om. De tien minuten durende opener Doubler Stones is dan ook een vette knipoog richting analoge Berliner Schühle en Tangerine Dream creaties: songs die de tijd nemen om langzaam op te groeien, te overweldigen en terug uit te sterven onder leiding van een synths, arpeggio’s en basisgrooves.

Om toch niet te veel te verdinken in die reeds veel verkende, kosmische synthesizerwereld, biedt een door slepende drones en tikkende pulsbeats begeleid Hard Level Force een mooi tegengewicht. Craven Faults laat de vervormde klanken uit de elektrische gitaar en bas samengroeien tot een soort van doezelende slow techno met een mooi ritmisch contrast tussen uptempo en downtempo elementen.

En dan is er die kanjer van een afsluiter en B-kant: Weets Gate. Goed voor meer dan zeventien minuten slepende sfeersetting. Met een wat donkere en onheilspelbare ondertoon. Maar vooral ook weer op en top mechanisch en toch met die mooi transformerende elementen die het nummer eindeloos verslavend maken.

Craven Faults zet met deze miniplaat de sterk visuele, muzikale trip verder. Door op een verfrissende manier tranditionele synthesizer, ritmebox en modulatorklanken te vermengen met een moderne aanpak, weet de artiest ook met deze release vast weer een breed publiek te verrijken. Wij blijven fan.

1 november 2020
Johan Giglot