Craig John Davidson - Tickets To The Sea

Kiss My Kunst Records

Tickets To The Sea

Vergelijken is niet altijd fair, maar goed een minuut ver in de openingstrack en tevens titeltrack dringt zich onmiskenbaar de naam Elliott Smith op. Voilà, zijn we daar in één keer van af. Craig John Davidson heeft nu eenmaal de stemkleur meegekregen die het lot hem toebedeelde en die klank en dynamiek is van eenzelfde allooi als die van de bard uit Portland die in 2003 zo onfortuinlijk zichzelf om het leven kwam.

Gelukkig speelt de Schot uit Aberdeen nog andere troeven uit. Zo is de toon van de meeste songs optimistisch en hoopvol en wordt de melancholie vaak luchtig ingekleurd, waardoor de singer-songkwaliteiten de contemplatie kan ruilen voor een bijna-popmuziek-aanpak. Voor de iets oudere liefhebbers: iets wat ene Bill Pritchard in de jaren tachtig en negentig ook met enig succes pleegde te doen, namelijk handig balanceren tussen pop en melancholie.

'Tickets To The Sea' is het zesde, officiële werkstuk van Craig John Davidson, na 'Soaked In Harm' (2008), 'Curiosity' (2009), 'All In Song' (2010), 'The Last Laugh' (2013) en 'Queen Compulsion' (2020). Zelf beschouwt hij het als zijn meest opgetogen plaat, omdat hij naar eigen zeggen beter geleerd heeft om de balans in het leven en dus ook in zijn werk te vinden.

Op YouTube kan je de tourfilm terugzien van de recente tour in Finland (de tour werd tot tweemaal toe door het coronavirus geannuleerd) als voorprogramma van de Finse instrumentalist Kadonnut, die hij een aantal jaren in het eigen Aberdeen leerde kennen. Hij erkent dat de noodgedwongen pauze ervoor zorgde dat hij terug moest openbloeien en initieel geplaagd was door enige podiumstress. Intussen is dat weer getemd en voorziet hij, wellicht in mei, een tour doorheen België en Nederland, zodra het weer kan en mag.

Een grote stijlbreuk met vroeger werk is deze plaat niet en toch voelt het anders aan: “The new album is a bit different. I can’t pin it down as some things are country Americana and others are totally atmospheric and spacey.” Hij heeft fans in high places want ook collega Badly Drawn Boy reageerde al enthousiast: "It sounds superb.. really!". Favoriete tracks zijn single Tickets To The Sea en It’s Always Gonna Be OK, waar het lijkt alsof Johnny Marr de gitaarlijnen influisterde.

Wij volgen de slecht getekende jongen in zijn oordeel: Mooie, meanderende plaat.

25 maart 2022
Laurens Leurs