Corridor - Junior

Sub Pop Records

Junior

Of het een teken aan de wand is? Wie weet. Hoe dan ook wordt er op het meest catchy gitaarplaatje, dat wij de laatste paar maanden hebben gehoord, zowaar in het Frans gezongen.

En dat Frans, dat is dan Canadees Frans. Misschien wel daarom. Het is in elk geval moeilijk om er iets van te verstaan. Als je de transcriptie van de teksten ziet, zoals wij ze hebben gezien, dan stel je je in elk geval de nodige vragen bij de gebruikte grammatica. Maar in Canada kijken ze wat dat betreft nu eenmaal niet zo nauw. En we hebben vanuit Frankrijk nog maar zelden dergelijk frisse gitaarpop horen komen.

Voor wie het zich afvraagt: Corridor is geen nieuw groepje, maar is met 'Junior' toe aan de derde plaat. Het grote verschil met de twee vorige albums is dat SubPop hen deze keer niet de tijd liet om zich te verliezen in lang uitgesponnen broedsels. Ze kregen anderhalve maand de tijd om een volledig afgewerkt product in te leveren opdat dat deze herfst kon worden uitgebracht. En zie: daar werd 'Junior' geboren.

En het is een prachtig kind met bolle wangetjes, vol van eenvoudige, maar zo verdomd efficiƫnte gitaarpopsongs. Het soort van songs, waar je nooit genoeg van krijgt. Negenendertig minuten blijf je gekluisterd aan de boxen of de hoofdtelefoon zonder de behoefte te voelen om daar een einde aan te maken. Eerder wil je de plaat nog een keertje horen. En nog eens.

Single Topographe is ook meteen de opener en zet de toon voor wat volgt. Repetitieve gitaarlijntjes die je gehoorzenuwen prikkelen zoals The La's dat ooit deden, maar dan in het Frans. Je ziet de noten bijna omhoog slingeren als de rook van een langzaam uitdovend kampvuur.

Hoor de dromerige vocals (vocales?) in een prachtsong als Double Agent, waarin je de gitaren door elkaar heen hoort flitsen als de lichten van wagens op een nachtelijk klaverblad. Of laat je omcirkelen door het ultrakorte, maar even prikkelende Microscopie. Een pluim voor producer Emmanuel Ethier trouwens, die duidelijk goed wist waar hij mee bezig was. Alle instrumenten zijn mooi afgelijnd en komen perfect uit de verf. En de omfloerste, lichtjes wollige zang van zanger-bassist Dominic Berthiaume past daar erg mooi bij.

'Junior' hoort bij het beste wat wij dit jaar al gehoord hebben. Wie had ooit gedacht dat wij dat nog van een Franstalige plaat zouden zeggen?

Corridor speelt op Sonic City op zondag 10 november, maar dat festival is uitverkocht.

18 oktober 2019
Patrick Van Gestel